21 бебета изоставени в пандемията

21 бебета изоставени в пандемията

21 бебета са оставени в родилния дом от началото на пандемията през март до края на юли. Това става ясно от данните на Агенцията за социално подпомагане, предоставени на „Телеграф Медиа“.

За цялата минала година пеленачетата, които не са взети от родилното у дома, са 35. Общият брой на случаите по превенция за изоставянето, по които експертите са работили през юли, е 3961.Това означава, че приблизително толкова е броят на родителите, неможещи или нежелаещи да се грижат за децата си. До този момент по 2126 случая през цялата година работата е приключила, като в 1598 успешно, отчитат от АСП. Така повече от половината от тези деца все пак остават в семейството. Социални работници не смятат, че кризата покрай коронавируса е съществен фактор за отказа от дете. От АСП посочват най-честите причини за неуспешна превенция на изоставянето и настаняване на децата извън биологичното семейство. Те обикновено са комплексни. Сред тях е ранна или нежелана бременност на малолетна или непълнолетна родилка. Когато семейството е многодетно и няма възможност да се грижи за още едно дете, също става повод то да не остане в дома. Нисък социален статус, нежелание да бъдат изпълнявани родителските функции, насилие в семейството, липса на жилище и постоянни доходи са другите мотиви за изоставяне на деца.  
 
Пет от случаите с нежелани от родителите си новородени, по които са работили социалните, са били в Сливен, а по три има София-град и Перник. По две изоставени бебета има в Бургас и Русе за периода от март до юли. От родилния не е взето едно бебе във Варна и едно във Велико Търново. От АСП отчитат още, че о бщият брой на случаите по реинтеграция на дете в биологичното семейство, по които е работено през юли 2020 г., е 1463. Приключените случаи по реинтеграция от началото на 20 20  г. са 815, от които успешно приключилите са 288.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.