Снимки

Ние сме бряг на етническа толерантност. При нас акостират кораби от всякакви националности. С това сме популярни. Имаме си всичко. Дори и мултикултурни села, в които роми и българи живеят в мир. Има и такива, в които едните са доста притеснени за разлика от другите. Е, те са притеснителните. Те създават проблемите. Не мултикултурното, а в това, че едната култура не приема другата. Без значение дали ромите не приемат българите, или обратното. Там тлее опасна жар, която може да разбуни голям пожар. Последният пример е Асеновград. Заради една шепа цигани всички останали роми ще ядат калая. Ще ставаме свиделите на Катуница 1, 2 и 3. Ще има насилие. А не се ли различаваме именно с това, че в уж интегрираното българско общество няма насилие? Трябва ли да се принизим до там, че да вземем сопите и мотиките, за да се наречем българи и националисти? До кога ще сме сбъркани патриоти, които показват родолюбието си с тръби? Никой не оправдава циганите, които са били деца. Те са за показен съд. Такъв, в който ще трябва някой да мие след присъдата. Който както иска да го разбира. Поне ще има работа и за един комитет, който изкарва пари на гърба на онеправданите привилегировани цигани. Вече не искаме Катуница 1, 2 и 3. Искаме етнически мир, толерантност, разбиране и нормално съжителство. Но едва ли скоро ще го имаме. Трябва да минат поне няколко поколения, в които циганите са свикнали да се ползват с привилегии, в които се чувстват безнаказани, в които смятат, че за тях няма закони. Само защото са гласували за някой номер в бюлетината. Стига вече толерантност. Стига вече бюлетини. Стига вече Катуници! Ние живеем в България, която не е на Цар Киро. Не е на летец, не е и на друг. Това е България на всички. България, в която има мир и разбирателство. България, в която Катуница е само лош спомен. България, в която всички са длъжни да плащат сметките си, да са грамотни, да имат поне един ред зъби в устата, да не карат каруци и да спазват законите. Това е моята България. А не Катуница. От последното нямаме нужда. Имат нужда тези, които ще яхнат вълната на недоволството. А обикновеният българин не е от тях. Той иска да живее в дом без решетки, да има толкова кокошки, колкото си е купил, да не плаща чужд ток и майка му да не е изнасилвана от някой мургав тип, който никога не е стъпвал в училище. България не е Катуница.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.