- Проф. Валерианова, октомври е световен месец за борба с рака на гърдата. Кажете - полезни ли са кампаниите, които се провеждат, и според вас свикнахме ли да наблягаме на превенцията?

  • - Превенцията е моя любима тема, защото това е действие, насочено към запазване здравето на хората и откриване на заболяването на време. Особено за раковите заболявания профилактиката е от изключително значение. Тя се свързва с няколко неща. Едната част е насочена към предпазване от факторите на околната среда, с това как живеем, с какво се храним, в каква среда работим. Това е т.нар. първична профилактика. Тя изцяло зависи от нас самите. Не по-маловажна е обаче и вторичната превенция. Тя е свързана с провеждането на прегледи на здрави хора, за да се открие заболяване във възможно най-ранен стадий. И ако има такова, съответно да се вземат мерки и да се започне лечение. Освен търсенето на заболяване в ранен стадий се търсят и доброкачествени състояния и т. нар. преканцерози, които обаче - ако не се вземат мерки, може да прераснат в злокачествени заболявания. Така че и двата вида профилактика са изключително важни. Кампаниите, свързани с различни прегледи, и особено при рака на гърдата, са от голямо значение. Те навлязоха масово в нашата страна след 2000 година, когато в Националната здравна каса бе решено да се даде възможност жените да могат да получат направление от джипито си за мамография. Това оказа влияние и върху рака на гърдата, тъй като то е най-често срещаното злокачествено заболяване при жените. И това не е само у нас. Научно е доказано, че масовият скрининг за търсене на рак на гърдата е изключително ползотворен. В България годишно имаме около 4000 нови случаи на рак на гърдата. За последните 20 години заболеваемостта се е удвоила. Тоест има тенденция за непрекъснато нарастване.

- На какво се дължи това според вас?

- Много са факторите. Ракът е заболяване, което не се определя само от един фактор. Но освен околната среда, при рака е изключително важна и семейната предразположеност. Тоест ако имате в рода майка, баба или сестра, които са заболели или починали от това заболяване, трябва да сте внимателни и да се преглеждате редовно. Положителна тенденция е, че в резултат на тези кампании се наблюдава значително нарастване на открити случаи на първи стадий на заболяването. И това не е случайно, защото в развитите страни, където от години има традиции за скрининг на рак на гърдата, заболяването се открива съвсем в началото. Това е целта на профилактичните прегледи.

  • - Свикна ли обаче българката да се преглежда?

- Според мен да. Доста се говори по този въпрос, за това как трябва да живеем, как да се грижим за себе си. Това не е без значение. И жените, и мъжете се научиха да търсят информация. Хората се интересуват, но е необходимо още да се работи в тази посока, защото за раковите заболявания е нужна профилактика.

  • - Има ли митове, свързани с рака? Повечето хора като че ли смятат, че ако имат рак, са обречени, така ли е?

  • - Така е. Затова нашата мисия е да развенчаем тези митове. Не знам защо у нас все още съществува разбирането, че ракът е нелечимо заболяване. А това оказва влияние върху психиката на болния, върху начина му на живот. Факт е, че това не е леко заболяване, независимо къде е локацията. Когато хората чуят „рак“, си казват, че са обречени. А не е така. Ако сравним данните за смъртните случаи преди години и сега, мога категорично да кажа, че тенденцията е към намаляване. Това се дължи до голяма степен на профилактиката и на говоренето за болестта. Хората трябва да знаят какво могат да направят самите те. Насаждането в съзнанието им, че са обречени, е погрешно. Вече 35 години работя в областта на онкологията, винаги съм давала за пример себе си. Бях много млада, когато ме оперираха. Благодарение на това съм добре. Когато човек дава пример със себе си и близките си, за това, че си се справил със заболяването, това е най-добрият начин да убедим хората и да повярват, че заболяването е лечимо, особено в ранен стадий. В никакъв случай не бива да се предават. Трябва да има единомислие между лекар и пациент, няма да може да се контролира самото заболяване. Затова бих искала да призова хората да обърнат внимание на собственото си здраве, да се хранят рационално и да избягват тютюнопушенето. И ако в рода си имат някой заболял или починал от онкозаболяване, да говорят с личния си лекар. Той ще прецени какво да направи.

  • - Казахте, че сред жените най-често срещания рак е този на гърдата. А при мъжете къде е обикновено локацията?

- При мъжете най-често срещан е ракът на белия дроб.

  • - На какво се дължи това, на тютюнопушенето ли?

- Един от доказаните фактори при раковите заболявания на белия дроб е наистина тютюнопушенето. Това е доказано още 50-те години на миналия век. Не по-маловажна локализация е ракът на дебелото и правото черво, където отново се провеждат профилактични прегледи. Ако сме навършили 50-55 години и имаме друго заболяване на дебелото черво, задължително трябва да отидем на преглед.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Кои са най-полезните храни за здравето

Супервитаминозната диета, при която отделни продукти трябва да се консумират няколко пъти дневно, не само помага да се отслабне, но и позволява да се избегнат тежки заболявания, съобщи Лайф като цитира "Бизнес инсайдър".