Снимки

Бизнес климатът в страната се подобрява за втори пореден месец основно заради оптимистичните нагласи на мениджърите и предприемачите в промишлеността, търговията на дребно и услугите, сочи анкета на Националния статистически институт (НСИ). Общият показател на бизнес климата бележи ръст от 0,5 пункта в сравнение с януари.

За февруари съставният показател за бизнес климата в промишлеността се повишава с 1,2 пункта. Очакванията им за дейността през следващите три месеца са по-оптимистични, въпреки че анкетата регистрира леко намаление относно настоящата производствена активност на фирмите в сектора, който е един от двигателите на икономическия растеж през 2015 г. Браншът продължава да се оплаква от несигурната икономическа среда и от недостатъчното търсене от страната.

Оптимисти през февруари са и мениджърите и предприемачите в сектора на услугите. Измерителят на нагласите в отрасъла се покачва с 0,9 пункта спрямо януари. Според анкетата на НСИ мениджърите считат настоящото търсене на услуги, както и очакванията им за следващото тримесечие, за по-умерени.

В търговията на дребно оптимизмът за продажбите през февруари са с 2,8 пункта по-добри, спрямо януари.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ЕК поиска Airbnb да работи по европейските правила

Европейската комисия и органите за защита на потребителите от ЕС призовават Airbnb да приведе общите си условия в съответствие с правилата на ЕС за защита на потребителите и да осигури прозрачност при представянето на цените, съобщиха от ЕК.

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

Близо 6,5 млн. лева от просрочени задължения събра НАП Добрич

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

6 455 684 лева просрочени данъчни и осигурителни задължения постъпиха по набирателната сметка на НАП Добрич до средата на юли, след предприети действия от публичните изпълнители в местния офис на приходната агенция.