Снимки

Влюбихме се в нея още когато преди повече от дванайсет лета ни порази право в сърцето със сините си очи над изразителни скули в „Лекар по неволя“ под режисурата на Мариус в Народния театър. Личеше си, че е изваяна от звездна материя. Оттогава винаги чакаме с трепет новите изяви на безкрайно талантливата Теодора Духовникова, а тази година календарът й се оказа нашарен с червени точки – силна театрална премиера преди седмици, два успешни филма, скоро предстои да се завърти и тв сериал с нейно участие. „Да, беше прекрасна година, наистина – потвърждава актрисата. – Даде ми се да изиграя толкова различни и толкова интересни жени. Жени в особен, критичен момент от живота си – Ана, Биляна, Мия, Регина... Много радост ми донесоха, но и много умора. Това са си все главни роли, а както казва Деян Донков, за главните роли се иска даян“. Така си е – отговорността, натоварването, концентрацията са огромни, цялото ти същество е максимално мобилизирано – през деня, през нощта, непрекъснато. „А пък когато става дума за човек като мен, който

непрекъснато се съмнява

правилно или не се случват нещата, който рядко се харесва и е твърде критичен към себе си, е направо изтощително. Но пък и радостта е голяма, адреналинът, вдъхновението..., така че има все пак баланс някакъв...“, сочи равносметката на Теди.

За броени месеци тя трябваше да влезе в обувките на героини, които по нищо не си приличат – психиатърът Ана с разклатен от разкрития брачен живот във филма на Илиян Джевелеков „Вездесъщият“, авантюристката Биляна, преоткриваща детската си любов в „Дъвка за балончета“ на Станислав Тодоров-Роги, криминалистката Мия в сериала на Нова „Дяволското гърло“, алчната безогледна Регина в „Лисичета“ на Лилиан Хелман в Народния. „Всичките си героини ги обичам и им дадох много. Винаги в нашата професия ме е изумявало откъде черпиш познание за характери, чувства, реакции, които ти самият не носиш в себе си, нямаш практическия опит за тях, а пък всъщност са в теб. Сякаш у себе си имаш някакъв компютър с огромна база данни за всякакви хора – отваряш файлове и търсиш какво ти трябва. Голямо приключение е!“, отбелязва актрисата.

Като Регина със сценичните си братя Дарин Ангелов и Христо Петков в постановката на Бина Харалампиева.еяАктрисата с братята си

Нейната Регина Хюбърд под режисурата на Бина Харалампиева е играч на едро в гонитбата на тлъст дял от семейния бизнес. Заможна наследница от началото на ХХ век, героинята й се изправя по-силна след всеки удар, за да надцака пак съдбата и братята си. Докрай не ни се вярваше, че може да излезе

такава безскрупулна „кучка“

но заради красотата и таланта й (на Теодора) дори тя (Регина) на моменти ни става симпатична в своята неизтребима изобретателност. И в същото време актрисата е толкова истинска в нейната злост, че не можем и да не я мразим. „Бина често ми казваше по време на репетиции: „Много си ми нещо добричка, Теодорче, няма да стане така. Не го жали толкова Иван (Иван Юруков е неин съпруг в постановката – б.а.), тази жена не обича този мъж, махай чувства, сантимент, жалост, махай всякакви човешки неща, не ти трябват сега“. И аз махах, махах... – разказва Духовникова. – Иска се смелост да изиграеш толкова неприятна жена, която дори изглежда отблъскващо и отвратително на моменти. Но целият процес на работа беше много щастлив. Заради Бина, която е безкрайно обичаща актьорите си и заради изключителните ми партньори и колеги там“. А те са Дарин Ангелов, Ана Пападопулу, Христо Петков...

В очаквания с нетърпение крими сериал „Дяволското гърло“ Теди ще е рамо до рамо с Владо

Карамазов, неин близък приятел

още от детската театрална школа на Бончо Урумов в „Сълза и смях“, през която са минали доста от водещите млади сили на родната сцена. Двамата са повече от брат и сестра. „С Владо се познаваме толкова добре, че се усещаме вече на някакво съвсем друго ниво, няма нужда да го гледам, за да знам какво чувства. Когато играя с него съм щастлива и сигурна. Той е единственият човек, който може да ми крещи, да ми казва ужасни неща и аз никога да не му се разсърдя. Защото знам, че е един от най-искрените хора, които познавам. Каквото и да ми е казвал досега, колкото и да е боляло в момента, се е оказвало впоследствие абсолютна истина. Аз него много го слушам“, доверява актрисата и добавя: „Съвсем спокойно мога да кажа, че обичам този човек. Въпреки че никак не е лесен за обичане...“.

С Владо Карамазов в тв сериала

Сценични и екранни партньори на харизматичната Теодора Духовникова са някои от най-харесваните български актьори. А тя е спонтанно, емоционално същество, което се отдава без остатък на ролята. Не е ли неизбежно тогава в един момент да се стигне до влюбване – на реално, на интелектуално, на духовно, на фантазно ниво?... „Абсурд! – веднага опонира актрисата. – Аз съм много щастлива, че играя с най-красивите и най-талантливите мъже в тази професия у нас, но мисля, че толкова много време прекарваме заедно, през такива сложни неща преминаваме по време на снимки или репетиции, по толкова пъти на ден преживяваме любов и омраза, че извън работата вече сме си тотално омръзнали, изцедени сме и нямаме нито сили, нито желание да сме заедно отново“. И припомня една крилата витизчийска поговорка: актрисата не е жена. „Така е.

Аз за тях не съм жена

Обичат ме, предполагам, знаят, че могат да разчитат на мен, очакват да си свърша добре работата, да изиграем отново и отново някоя страхотна любов и...толкова. Аз пред тях не мога да се глезя, да съм слаба, те искат от мен да съм воин – и го получават. По-близки са ми, разбира се, от много други „нормални“ мъже в живота ми. Даже сме си толкова близки, че между нас е изчезнала Тайната. А тайната е толкова важна за едно влюбване...“, разсъждава Теодора.

Дъвка за балончета: пред камерата с Иван Юруков.

Вездесъщият: в работен момент с Велислав Павлов и Ирмена Чичикова.

Ако си представим, че можем тайничко да наблюдаваме всекидневието на Теди, така както прави екранният й съпруг Велислав Павлов във „Вездесъщият“, ще открием, че тя живее вълнуващо, хипер емоционално и винаги нещо неочаквано пренарежда плановете й. Страничното око сигурно би се изненадало обаче, ако види колко малко потребност вече има тя да излиза на шумни места с непознати хора. Любовта със съпруга й Стефан е интензивна. Преминава през всякакви етапи и тонове. „И затова ни е интересно и вълнуващо да сме заедно. Защото ние се променяме.

Връзката ни се променя

И това пази любопитството помежду ни“, обяснява актрисата. Техните момичета, дъщерите им Бояна и Ема, съответно на 12 и 8 години, междувременно са се се превърнали в пълноценни, вълнуващи личности. „Всеки ден ме изненадват. Откривам ги непрекъснато и когато съм с тях, нямам нужда от никой друг“, категорична е майка им.

В сънищата си обаче тя често е със скъпите хора, които е изгубила и които вече не са тук. „Сънувам ги млади и красиви. Трудно приемам смъртта им и се уча да свиквам с отсъствието им. Но не успявам. В съня си съм с тях“, признава Теди. За настъпващата следваща година тя си пожелава единствено здраве. „Научена съм да се боря и да предизвиквам успеха, не да му се моля и да го очаквам да ми се случи. Научих се и с неуспеха да съжителствам, без да ме депресира и отчайва. Така че се моля само за здраве. И живот“, завършва Духовникова.

Със Стефан в началото на тяхната голяма любов.

 

 
 
 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

CineLibri чества 100-годишнината на Ингмар Бергман

Честването на 100-годишнината от рождението на един от най-великите филмови стилисти на всички времена – Ингмар Бергман, която светът отбеляза на 14 юли, ще е сред акцентите и в програмата на кино-литературния фестивал CineLibri, чието четвърто издание предстои наесен.

Грета Ганчева с нови песни и танцово шоу на юбилеен концерт в Камчия

С две нови песни и танцово шоу зарадва многобройните си почитатели известната българска певица и актриса Грета Ганчева на юбилейния концерт за 75-годишнината си, проведен в Амфитеатъра на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“.