208 БГ младежи обиколиха Европа без пари

208 БГ младежи обиколиха Европа без пари

Возят се с железницата цял месец, за да учат чужди езици

Над 200 български младежи са обикаляли безплатно Европа с жп транспорт в първото издание на инициативата #DiscoverEU, финансирана от Европейската комисия.

Навършилите току-що 18 години млади хора от България са пътували между юли и октомври т.г., самостоятелно или в групи до пет души. Тяхното пътуването е продължило до 30 дни и е включвало поне една държава членка на ЕС, различна от тази, в която живеят.

По време на първия кръг през юни 2018 г. кандидатстваха 100 480 млади граждани, като

15 000 младежи получиха карти за пътуване

За всяка държава от ЕС са заделени определен брой карти за пътуване въз основа на дела на нейното население от общото население на Европейския съюз, коментираха от Еврокомисията за „Монитор“. Така най-много младежи са пътували от Германия - 1944, следвани от тези от, Обединеното кралство (1548) и Франция (1572). Статистиката показва, че 52 на сто от пътуващите млади хора са били жени, а 74% са завършили току-що училище.
Железопътният билет за Interrail мрежата, който струва до 510 евро за едномесечно пътуване, даде възможност на притежателите му да пътуват в 30 страни в Европа почти

без допълнителни разходи по 32 железопътни мрежи

Може да се използва и за алтернативен транспорт, като автобуси или фериботи, в страни, които се намират извън мрежата на Interrail.

Младежите, родени през 2000 г., можеха да да получат Interrail билет, включително и тези от държавите-членки на ЕС, които понастоящем не са част от евро жп мрежата. Това са Латвия, Естония, Литва, Малта и Кипър.

Коментарите от страна на участниците са положителни. За мнозина това е първият път, когато пътуват без своите родители или други възрастни лица, като болшинството от тях посочват, че

този опит им е позволил да станат по-независими

Те казват също, че опитът в рамките на DiscoverEU им е позволил да разберат по-добре другите култури и европейската история. Освен това те смятат, че чуждоезиковите им умения също са се подобрили. Две трети от участниците заявяват, че нямаше да е възможно да покрият разходите за картата за пътуване без помощ по DiscoverEU.

Всеки от участниците е насърчаван да споделя преживяванията си и

да публикува материали от воаяжа си онлайн чрез различни социални платформи 

фейсбук групата DiscoverEU, Instagram или Twitter. Специално за пътуващите младежи има и конкурс за снимки и видеоклипове.

С 50 младежи по-малко ще пътуват през тази година, за втория кръг в инициативата квотата на България е от 168, кандидатстването приключи на 11 декември.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.