Снимки

Ръководството на Националната здравноосигурителна каса и дори надзорният й съвет всякога са имали странно поведение, когато трябва да се включи финансирането на ново лечение в Националния рамков договор. Дали заради спестовност, дали заради желанието да не се изразходва обществен финансов ресурс, винаги, когато български лекари поискат заплащането на нова дейност, преговорите са тромави и никога не се увенчават с успех от първи опит. Примерите са много.

Независимо от стиснатостта си шефовете и надзорниците на НЗОК видимо не проявяват спестовност. Примерите и тук са много, но един е особено показателен.

Преди броени дни проф. Григор Горчев – човекът, въвел за пръв път в България роботизираната хирургия, обяви, че от 1 април, когато влиза в сила новият Национален рамков договор, касата ще заплаща интервенциите с машината „Да Винчи“ не само при доказан карцином, но и при доброкачествени тумори. За всяка една такава манипулация тя ще брои по 8000 лева независимо от вида на образуванието. По мнението на проф. Горчев, това е удобен начин за своеобразно „източване“ на касата. И като се има предвид неговия авторитет на лекар, недостигът уж на финанси в касата за далеч по-тежки диагнози от миоми, по всичко личи, че той е напълно прав.

В същото време топклиники в българското здравеопазване трупат дългове в милиони, защото спасяват човешки животи със сложни интервенции, за които никой не им плаща. Пределно ясно е, че лечението на стафилококов сепсис, който е дал отражение дори в очите, не е козметична процедура, нито е екстра, за да не заплаща въпросната каса трикомпонентната антибиотична терапия на болницата. За касата, и най вече за нейните надзорници обаче, това май не е много ясно. Защото независимо от персоналния състав на надзорния й съвет, принципът на включване на нови клинични пътеки, увеличаване на цените на някои от тях и орязване на други е въпрос са секторен лобизъм. Накратко, който от научните дружества в медицината има хъс и настойчивост, той и успява да прокара повече пари за дейности в своята сфера. Откъдето и да бъде погледнато, такъв начин на договаряне изглежда твърде нелицеприятен. Едва ли някой ще дръзне да оспори, че миомата на матката и карциномът не са еднакво тежки по заболявания. А ще дръзне ли някой от надзорниците да възрази, че едно иновативно приложение на байпас за спасяване на крайник е нещо, без което може да се мине. Ясно е, че възражения (по съвест) няма да се чуят. Затова, редно е Надзорният съвет да помисли как може да бъде изравнено неравенството между секторите в медицината. Защото заради тях НЗОК не от днес е заприличала на онези прочути в миналото кучета касички, които само взимат монетите, но не пускат нито стотинка, ако не се досетиш къде е скрито ключето и как да подходиш с него.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.