Снимки

Еврокомисията взе на мушка пържените картофи и кафето заради вредното вещество акриламид, в термично обработени храни, сочи съобщение на сайта й.

ЕК ще изисква от производителите да прилагат задължителни мерки за намаляване на наличието на акриламид в храните. Предложението е гласувано на 19 юли от държавите членки, информира ЕК.

Акриламидът е канцерогенно вещество, което се получава от естествено съдържащите в храните захари и аминокиселината аспарагин. Това става

при пържене и печене на високи температури на храни

като картофи, зърнени, кафето и неговите заместители.

След като започне да действа новият регламент, производителите ще прилагат задължителни мерки за намаляване на наличието на акриламид, като те ще са съизмерими с големината и характера на предприятието.

Договореният текст ще бъде изпратен на Съвета и на Европейския парламент, които ще имат три месеца, за да го разгледат, преди да бъде окончателно приет от ЕК. По всяка вероятност

регламентът ще влезе в сила от пролетта на 2018 г.

Комисията също така планира незабавно след приемането му да започне обсъждания за допълнителни мерки, като например определянето на максималните нива на акриламид в някои храни.

Наличието на акриламид в храните бе установено преди 15 години. Изследвания, потвърдени от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) през 2015 г. сочат, че настоящите равнища на консумация на акриламид будят опасения, защото в последните години те не показват последователно намаление. Освен това има големи различия при прилагането на доброволни мерки от производителите на храни за ограничаване на акриламида в тях.

През миналата седмица наднормени количества от вредното вещество

бяха открити дори в детски бисквити

произведени в Белгия. Партида от тях бе попаднала и в България. В началото на 2016 г. известна марка лютеница у нас бе набедена за съдържание на акриламид.

Изследвания са установили още, че синтезът на веществото по време на термична обработка се намалява със специална мая, витамин В3, полифеноли, екстракт от розмарин, лимонена и други хранителни киселини. Според Световната здравна организация в чипса вредното вещество е 1343 микрограма на килограм, в печените или пържените картофи - 330 мкг/кг, в кафето - 200 мкг/кг, в сухите зърнени закуски (мюсли) - 150 мкг/кг, в бисквитите, сладките и сухарите - 142 мкг/кг, в пилешкото - 52 мкг/кг, в рибата и морските продукти - 35 мкг/кг, в хляба - 30 мкг/кг.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ОПЕК реши: Увеличава световното производство на петрол

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден до края на годината, съобщиха ДПА и АФП. Това решиха днес на среща във Виена 14-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още 10 държави производителки на черно злато, сред които Русия.

Ангелкова за плаж Перла: Спазено е изискването за 50 на 50 % свободна и платена зона

Изискванията за 50% свободна и 50% платена зона на морски плаж Перла са спазени. Платените плажни принадлежности на ивицата са според одобрената схема от Министерството на туризма. Това каза министър Николина Ангелкова при проверка на място на плажа, в която участва и кметът на Приморско Димитър Германов.

Девет от десет бутилки ще се рециклират до 2025 г.

След 7 години събираемостта на пластмасовите PET бутилки в Европа ще достигне 90 на сто. Една четвърт от тях отново ще се използват в производството на шишета за безалкохолни напитки. Това обещание пред Европейската комисия (ЕК) дадоха от София представители на Европейската федерация на бутилираните води (EFBW).