Снимки

Макар да не си признават, жените изпитват ревност, когато са около друга жена, особено ако тя разговаря с половинката им. Ново проучване доказва, че тази ревност може да бъде свързана в по-голяма степен с хормоните, отколкото с неувереността или любовта на жената.
За целите на своето проучване изследователите показали на 220 участнички фотографии на жена. Една от снимките е направена в периода,

когато дамата е в овулация

а другата – извън този период.
Докато гледали фотосите, изследователите установили, че участничките, с пикови нива на естроген или в периода на овулация, са по-склонни да смятат, че жената, снимана в същия този период, е заплаха.
Оказва се, че естрогенът във вените е виновен за тази преценка. Изследователите установяват този ефект, само когато жените гледат снимката, която е направена, когато

нивата на хормона са най-високи

Специалистите смятат, че връзката между хормоните и първичната реакция, при която виждаме другата жена като заплаха, се дължат на вид конкуренция. Оказва се, че жените не харесват идеята друга да бъде наоколо, когато са биологично подготвени да се възпроизвеждат.
Тъй като данните са вследствие на сравнително малко проучване, изследователите поясняват, че е необходимо да проверят дали те ще се потвърдят и при по-мащабно.
Въпреки че авторите твърдят, че жената

изглежда по-атрактивна

по време на овулация, двете снимки изглеждат почти идентични и има вероятност резултатите да са съвпадение. Освен това, привлекателността може да бъде доста субективна. Данните от проучването са поместени на страниците на сп. Biology Letters.

Мнителността разваля зрението

Ревността, която една жена изпитва към партньора си, нанася толкова силен удар върху емоциите й, че може да намали визуалното възприятие, показва проучване, публикувано в списание „Emotion“.

Учени от университета в американския щат Делауеър, провели експеримент с доброволното участие на няколко хетеросексуални двойки. Искали да проучат до каква степен интимната им връзка може да повлияе върху зрението им. По време на изследването жените трябвало да гледат снимки с красиви пейзажи, показани на екрана на компютъра. В същото време техните половинки седели на друг компютър и се наслаждавали на природните дадености на други жени. След експеримента изследователите попитали жените дали са изпитали дискомфорт или дразнене на очите, докато техните партньори са били ангажирани да обсъждат привлекателността на чужди жени.

Резултатите показали, че колкото по-ревниви били жените, толкова по-трудно виждали досадните, красиви пейзажи, информира пък РИА „Новости“. Оказва се, че емоциите, възникващи в контекста на социалното общуване, са в състояние да повлияят на сензорните сигнали, обобщават учените. Предстои ново изследване, което да покаже как ревността на мъжете влияе на тяхното възприятие.

Високите мъже са по-малко подозрителни

Резултатите от поредното проучване показват, че господата с по-висок ръст са значително по-малко ревниви от останалите. Изследването е проведено с помощта на 549 мъже и жени – помолени са били да изчислят собствената си ревност. Едновременно с това, участващите трябвало да определят кои са чертите, които ги дразнят най-много хора от техния пол.

Учените смятат, че причината по-високите мъже да са по-малко ревниви се крие във факта, че са по-привлекателни, имат повече успехи в любовта. При дамите, най-малко ревниви се оказват жените със средна височина – тук обяснението е, че тези жени имат повече популярност сред мъжете.

Що се отнася до интелигентността и ревността – друго проучване, проведено в САЩ, показва интересни резултати. Американското изследване твърди, че колкото по-високи са били резултатите на хората като ученици, толкова те са по-склонни да изпитват фейсбук ревност.

Това е ревност, която е предизвикана от изпращане на съобщение или публикуване на някаква информация в социалната мрежа от партньора им. Учените си обясняват това по следния начин – хората с високи постижения през училищните си години, а и след това в живота, обикновено са перфекционисти. Когато започнат да мислят, че партньорите им изневеряват, това съсипва възможността за съвършенство.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

CineLibri чества 100-годишнината на Ингмар Бергман

Честването на 100-годишнината от рождението на един от най-великите филмови стилисти на всички времена – Ингмар Бергман, която светът отбеляза на 14 юли, ще е сред акцентите и в програмата на кино-литературния фестивал CineLibri, чието четвърто издание предстои наесен.