207 детски градини ще въвеждат иновации и обменят опит

207 детски градини ще въвеждат иновации и обменят опит

207 детски градини, в които се обучават над 10 000 деца и преподават 776 учители, ще въвеждат и прилагат иновативни практики, които да споделят в рамките на детската градина и извън нея. Дейностите ще стартират нова учебна година по Национална програма „Успяваме заедно” на МОН, като по трите ѝ модула забавачките ще бъдат финансирани с 467 975,39 лв.

По първия модул на програмата „Хубаво е в детската градина”, с бюджет  от 300 000 лева, са класирани предложенията на 153 градини. Предвижда се да бъдат обхванати 4256 деца, а 409 педагогически специалисти ще осигуряват подкрепа за адаптирането на децата и родителите при прехода от семейната среда в детската градина.

70 000 лева е финансирането по втория модул „Иновативна детска градина”. Средствата са за повишаване качеството на предучилищното образование чрез прилагането и популяризирането на добри иновативни практики, прилагани в детските градини. За участие са класирани предложенията на 45 детски градини, в които 337 учители ще работят с 5316 деца.

По третия модул „Обединени за качествено предучилищно образование” средствата ще бъдат разпределени между 9 детски градини, които ще създават обединения (клъстери) съвместно с институции от училищното образование. В партньорство с тях ще работят по усъвършенстване на организацията на дейностите и подобряване на ефективността на обучението в интерес на децата и учениците. Проектните дейности ще се реализират от 30 учители и ще обхванат 436 деца.

За участие в Националната програма „Успяваме заедно” от назначените със заповед на съответния началник на РУО регионални комисии по единни критерии са класирани общо 319 проектни предложения, като 234 са по първия модул, 75 по втория, и 10 по третия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.