Снимки

Учителски събор да се провежда на всеки две години. Такава идея лансира вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева,която откри българо-швейцарски форум за дуалното обучение по проект ДОМИНО на българо-швейцарската  програма за сътрудничество. Тя обяви, че за предстоящият събор в неделя, учителите вече били изпратили 2000 въпроса. На запитванията, за които не стигне времето, ще бъдат дадени отговори онлайн.Кунева цитира проучване, според което повече от 80% от учителите се радвали на събора. „И така както на големи празници се събира българската армия или пък българската наука, по същия начин е повече от нормално да не отнемаме тази възможност на учителите“, обясни образователният министър. 
За учебната 2016/2017 година са получени заявки от работодатели за обучение чрез работа (дуална система на обучение) в 19 професионални гимназии от цялата страна, заяви тя. 
Заявките са в областите Бургас, Враца, Габрово, Добрич, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, София, Сливен, Стара Загора, Търговище и Ямбол. През тази учебна година започна изпълнение на проекти за провеждане на обучение чрез работа (дуална система на обучение) по 7 професии (10 специалности) в 5 професионални гимназии в София, Габрово, Казанлък и Панагюрище. Те са по проект „Домино“ - швейцарска подкрепа за въвеждане на елементи на дуалното обучение в българската образователна система. През тази учебна година се провежда обучение по професиите „машинен техник“ – 45 ученика и „техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост“ – 31 ученика. През следващата учебна година ще започне дуално обучение по още 3 професии: „готвач“, „електротехник“ и „техник на енергийни съоръжения и инсталации“.
Бюджетът по Българо-швейцарската програма за сътрудничество по проект ДОМИНО е 3.5 млн. франка и е за подкрепа на реформите в системата на професионалното образование чрез въвеждането на съвременни дуални методи, каза министър Кунева.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

40 сигнала на ден за насилие над деца

Случаите на насилие или експлоатация над деца се увеличават. Дневно се подават между 20 и 40 сигнала, понякога дори достигат до 50, това заяви Елеонора Лилова, директор на Държавната агенция за закрила на детето. Само за първото тримесечие на 2018 г. агенцията е била сезирана 120 пъти за упражняване на тормоз над подрастващи. В някои от случаите се съобщава за повече от един вид насилие.