Снимки

Висшият съдебен съвет поряза опитите на шефа на ВКС Лозан Панов да минира новите правомощия на Специализирания наказателен съд, с които той пое делата за корупция по високите етажи на властта, в това число и срещу магистрати.

Промяната влезе в сила от 5 ноември 2017 г., но оглавяваният от Панов Върховен касационен съд я даде на КС заедно с Висшия адвокатски съвет с

искане да бъде обявена за противоконституционна.

От Конституционния съд помолиха за становище по делото ВСС, като вчера кадровиците на Темида се произнесоха по случая. Но с мнение, точно обратно на това на Панов. Според становището на пленума на ВСС Специализираният наказателен съд категорично не става извънреден с промените в НПК, каквото е твърдението на ВКС и ВАдвС. 15 от кадровиците гласуваха против искането му за обявяване на противоконституционност на атакуваните разпоредби в НПК. „За“ бяха само 7, а самият Панов не гласува, тъй като е подписал сигнала до КС.

По време на дискусиите главният прокурор Сотир Цацаров беше категоричен, че няма да подкрепи искането с мотива, че спецсъдът категорично не става извънреден. „Ако се сподели тезата, че спецсъдът се превръща в извънреден съд, това води до извода, че до въвеждането на измененията такъв характер е имал и Софийският градски съд. Ако се поддържа такава логика за спецсъда, защо не се поддържа и за СГС? Може би става дума за определено отношение към спецсъда? Нито СГС е бил извънреден съд, нито спецсъдът е извънреден. Такъв ще е, ако прилага някакви извънредни норми спрямо определен кръг лица. Смятам, че искането на ВКС е неоснователно и няма да го подкрепя“, подчерта той. От своя страна Панов, който е един от вносителите на искането до КС, заяви, че поддържа становището си така, както го е гласувал на пленум на ВКС. Цветинка Пашкунова не пропусна да подкрепи Панов. „Спецсъдът бе формиран да се специализира по материя, а не по субекти“, каза тя. Пленумът на ВСС взе становище и по друго конституционно дело, образувано по искане на пленума на ВАС за тълкуване на чл. 125, ал. 2 от конституцията дали ВАС да се произнася като първа инстанция по актовете на МС и на министрите. С 15 гласа „за“ и 5 „против“ те решиха, че ВАС не е компетентен да е първа инстанция по актовете на МС и на министрите. Не стана ясно кой трябва да разглежда тези дела.

Междувременно пък лъсна, че Сметната палата е

глобила с 1000 лева шефа на ВКС Лозан Панов заради отказа му да подаде

имуществена декларация пред държавните одитори. Новината бе съобщена от сайта „Правен свят”. Постановлението срещу Панов е издадено от шефа на Сметната палата Цветан Цветков в началото на 2018 г., но шефът на ВКС незабавно го е обжалвал пред Софийския районен съд. По този начин се допуска прецедент, при който действащият председател на ВКС, а в това си качество и ръководещ заседанията на съдийската колегия на ВСС, атакува акт на друг независим орган на държавната власт пред съдебна инстанция, върху която Панов има възможност да влияе, коментират от „Правен свят“.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Винилът възкръсна, продажбите нагоре с 55%

Търсенето на винилови плочи у нас е нараснало с 55% през последната година. Това показват данните на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП). Тенденцията за завръщането на винилите на родния пазар е устойчива през последните четири години.

Продаде колата - провери дали е сменила собственика си, апелират институциите

Бившите собственици на автомобили, които са ги продали, да проверят процеса по прехвърляне на собствеността, призова на брифинг в МВнР днес вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

1-ви юни на гости в "Монитор"

Скъпи читатели, мили деца, вестник и агенция „Монитор“ ще ви изненадат приятно със специална инициатива за най-малките във връзка с Деня на детето 1 юни.