Разкритията на екоминистъра около протестите в Каварна, че не само не са обсъждани с местните зоните на Натура 2000, но и не е извършена теренната работа, свързана с картирането, показват едно - очевидно се е действало под натиска на еколозите-рекетьори и в ущърб на гражданите. И което е по-лошо - поощрени са били незаконните действия. А гротеската с действащото гробище, влязло в защитената зона е типичен пример, че когато се има вземане даване с псевдоеколози, управляващите, независимо кои са те, трябва да си отварят очите. Защото после те опират пешкира, а парите за щетите излизат от джобовете на всички данъкоплатци. Ще отбележим, че теренната работа е трябвало да бъде свършена от екоорганизациите, които предлагат зоната...

Иначе спор няма, че опазването на природата е грижа на всички. С лифта до Седемте езера в Рила се видя, че природният феномен може да стане достъпен за всички и същевременно да се опазва. Така че има възможности за разумни действия. Такива трябва да се прилагат не само в станалите щекотливи зони на Северното Черноморие. Добре е след като веднъж министърът е установил нередности, да ревизира и останалите зони. Също така все още не е оповестен резултатът от ревизиите на редица екопроекти на НПО-та, започнали още през месец март. Резултатите трябва да бъдат публично оповестени. И ако има данни за нередности, с тях трябва да се занимае прокуратурата.

И не на последно място, винаги трябва да се защитават интересите на частните собственици в рамките на закона, а не да се поощряват тези, на които им плащат за да ги рушат.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.