Снимки

С първото вдишване на въздух на тази планета ни се обяснява, че трябва да сме добри – родители, учители, приятели. Няма нищо лошо в това да си добър, но срещали ли сте хора, които прекаляват?

 

Има тънка граница между това да си добър и да си прекалено добър. Представете си колегата, който се смее на всяка шега, приятелят, който Ви прави комплименти постоянно или непознатият човек на улицата, който започва разговор с Вас и отговаря на всичко с „да, съгласен съм“.

 

Дразнят ли или са прекалено добри, за да бъдат разбрани? Повечето ще кажат, че са досадни, дори и потайни и неискрени. Какъв е ключът да сме добри, но не в повече? Ето 3 стъпки, който биха помогнали:

 

1.Не кимайте и не се съгласявайте с всичко

Понякога трудно е възможно да сме добри и да отстояваме позицията, в която вярваме. Решаваме, че другите са леснораними и че ако не се съгласим с тях ще „счупим“ връзката, градена от дълго време. Затова действаме на сигурно и се съгласяваме, кимайки на всичко.

Представете си следното: Човекът Х смята, че светът става по-опасен заради технологиите. Вие кимате в съгласие. Човекът Y пък вярва, че технологиите ще ни въведат към по-добро бъдеще. Съгласявате се и с него. В случай какъв сте. Внимателен и към двамата или незаинтересован към разговора?

Вместо това, трябва да слушате внимателно и да имате смелостта да не се съгласите, където е необходимо. Повечето хора приветсват различното мнение. По-важно е да говорите с аргументи, отколкото да сте съгласни с всичко.

 

2.Правете комплименти, но с разбиране

Всички обичаме комплиментите. А прекалено добрите хора ни заливат с тях постоянно. Харесват прическата Ви, цветовете на бутилката Ви за вода или дори правят комплименти за странни навици като миенето на зъби посредата на деня. За съжаление, добрите им думи често не са добре насочени и издават неискреността на казаното.

 

Причината за това е, че прекалените добряци не разбират човека, на когото правят комплимент. Комплиментът трябва да е насочен към нещо, с което другият се гордее. Хората ценят уместните думи и съответно шансът да върнат комплимента се увеличава.

 

3. Симпатия преди позитивизъм

Да си позитивен не е грешно, но да говориш за „дъги и цветя“ на човек, който е унил, не е добра идея. Добряците често са супер оптимистични, което не успокоява другите.

Последният съвет е да давате правилни отговори и да не се опитвате да „потопите“ другия във вашия „басейн от оптимизъм“. Често хората искат да бъдат изслушани и разбрани.

Следната ситуация: Колега се чувства зле. Какво би предпочел той - прекалено добрия, който го задушава с позитивизъм или добрия, който просто ще го изслуша?

Развеселяват ни тези, с който имаме чувството, че споделяме притесненията и тъгите си.

Звучи сложно, нали?

 

Да си добър си има правило – поставете се на мястото на другите и това е.

 

Източник: lifehack.org

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Вулканът Килауеа бълва скъпоценни камъни

Вулканът Килауеа, който залива с лава Хавай, рани един човек и разруши десетки домове, започна да сипе скъпоценни камъни. Удивителното явление обаче няма да компенсира местните жители, тъй като стойността на минерала оливин не е висока, въпреки че, според преданията, е бил любимият скъпоценен камък на Клеопатра.