2019 г.: 150 млн. лева евросубсидии за нови машини в заводите

2019 г.: 150 млн. лева евросубсидии за нови машини в заводите

Догодина стартира нова процедура по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) за обновяване на производството. Кандидатите ще си разделят 150 млн. лева евросредства, обяви зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова.

Три години и половина след стартирането на работа по изпълнението на оперативната програма са обявените 10 процедури за конкурентен подбор, по които са кандидатствали над 6000 български предприятия.

До този момент по програмата са подписани близо 2 000 договора за безвъзмездна финансова помощ, а 1042 от тях вече са изпълнени успешно. Реално изплатените средства са в размер на 883 млн. лева или 35.56% от бюджета на цялата програма, допълни Иванова. Сключените договори са за 1.7 млрд. лева или 70.88% от общия бюджет. Обявеният ресурс под формата на различни процедури пък е в размер на 80.52%. „Към момента нямаме притеснения, че целият наличен ресурс по ОПИК ще достигне до българския бизнес до края на 2023 г.“, коментира зам.-министърът.

По време на събитието Иванова връчи 61 договора на български компании по процедура „Подкрепа за пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите“. Управляващият орган на ОПИК ще предостави безвъзмездна финансова помощ в размер на близо 50 млн. лева по процедурата.

По ОПИК ще се подкрепя през 2019 г. развитието на иновационни клъстери в България и развитие на производството чрез внедряването иновации. Предстои и процедура за развитие на управленския капацитет и растеж на МСП чрез предоставяне на специализирани ИКТ услуги чрез отваряне на процедура за „Дигитализация на МСП“. С обявяването на изброените процедури през следващата година ще се достигне над 98% на наличния бюджет по ОПИК.

Иванова изтъкна, че 2018 година е годината с най-интензивен мониторинг и най-много разплатени средства към бенефициентите по програмата. „От началото на годината са извършени плащания в размер на 325,7 млн. лв. към бизнеса, а сключените договори са 261“, обясни тя.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.