Снимки

Жителите на пет села в пловдивско не могат да използват водата от чешмите си за пиене и готвене. Домакините могат само да перат с живителната течност и семействата им да се къпят. Причината за забраната да се пие и готви с иначе питейната вода е откритото съдържание на уран, по-високо от нормите в Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно –битови цели, съобщиха от РЗИ- Пловдив.

Водата от водопроводната мрежа е забранена за питейни цели и за приготвяне на храна в първомайското село Брягово. Данните са към 9 август, уточниха здравните власти. Същото е положението и в селата: Пъдарско, община Брезово, Драгойново, община Първомай и Караджалово в община Първомай. Там отново причината е стойности по показател естествен уран над нормативно определените. Водата в тези населени места може да се използва за хигиенни цели. За предприемането на тези задължителни мерки са уведомени кметовете на съответните населени места.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Борисов свика щаб за чумата

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов се създава оперативен щаб, който ще координира ситуацията с борбата срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни в страната и изпълнението на конкретните мерки, които се взимат в регионите с огнища. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

39 дни отдих за учениците

39 почивни дни ще имат учениците за следващата учебна 2018-2019 година. Към тях спадат 28 ваканционни дни (есенна, коледна, междусрочна и пролетна ваканция), 8 дни за официални празници (Денят на независимостта, Ден на народните будители, Освобождението на България, Великден, Ден на труда и Денят на храбростта,  2 неучебни дни за държавни зрелостни изпити, както и за Денят на славянската писменост и култура). Това предвижда новият график за учебното време, представен от МОН.