Снимки

Минималната заплата може да стане 510 лева от 1 януари 2018 г., т. е. да се увеличи с 50 лева. Това е записано в проект на средносрочната бюджетна прогноза на финансовото министерство за периода 2018 – 2020 година. От началото на 2019 г. заплата ще се вдигне с още 50 лева и се очаква да стане 560 лева, а от 2020 г. - 610 лева.

Както „Монитор“ вече писа, КНСБ настоява за поне 520 лева минимална работна заплата през следващата година. Конфедерацията иска политическа подкрепа от парламента за бърз ръст на минималното възнаграждение до постигането на съотношение на минималната заплата към средната 50 на сто.

КНСБ смята за реалистично след 5 годни минималната работна заплата да достигне 800 лева, а средната работна заплата 1700 лева.

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 юли 2017 г. ще бъде 180 лв. и 200 лв. от 1 октомври тази година, предвижда още проекта.

От догодина осигурителната вноска за пенсия се вдига с 1%. В проекта е записано още, че се предвижда повишаване на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица в размер от 510 лева до 650 лева.

В средносрочната бюджетна прогноза е предвидено поетапно увеличаване на възнагражденията на учителите в системата на предучилищното и училищното образование с цел постигане на удвояването им в 2021 г.

От МФ обясняват, че целта за дефицита по консолидираната фискална програма (КФП) за 2018 г. и 2019 г. се запазва съответно на 1 % от БВП и на 0,5 % от БВП в съответствие със заложената в актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г. За 2020 г. е планирано постигането на балансиран бюджет.

Общото ниво на приходите по КФП в средносрочен план се предвижда да бъде в диапазона 36,5-36,6 % от БВП. Съобразено със заложените цели за бюджетното салдо по КФП и очакваното ниво на приходната част на бюджета, възможностите за финансиране на публични разходни политики са ограничени в рамките от 37,5% от БВП през 2018 г. до 36,5 % от БВП през 2020 година.

Финансовото ведомство прогнозира през следващите три години държавният дълг да се свие до ниво от 22.3 % от БВП към края на периода в резултат основно на погашения по дълга в обращение.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Дестилериите обещаха да изкупят и свръхреколтата от рози

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Това стана известно след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати, съобщиха от пресцентъра на министерството.