Снимки

Миньорският синдикат на КТ „Подкрепа“ поиска спешно вдигане на цената поне с 15% на въглищата, добивани от мини "Марица Изток". Според тях това ще даде възможност на държавната фирма да избегне технологичен срив в производството. От профсъюза смятат, че цената, на която се изкупуват въглищата, е с от 15% до 30% под себестойността на добиването им.

„Недопустимо е в мините от години да не се рехабилитира 50-60-годишна техника“, заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. По думите му всяка година във въгледобивното дружество не се правят ремонти и други задължителни дейности за поне 50 милиона.

„В германските тецове 60% от цената на мегаватчас произведено електричество се пада на въглищата, а у нас делът е много по-малък - 25-30 лв. на мегаватчас“, обясни Владимир Топалов, председател на Синдикалната миньорска федерация към "Подкрепа". Цени от понеделник сочат, че енергийната борса у нас е затворила при цена за базова енергия от 82,75 лв. за МВтч. Най-високата цена е достигнала 130.55 лв. за МВтч.

Според синдикалния лидер на „Подкрепа“ в мините Генчо Генчев, държавната ТЕЦ „Марица-Изток-2“ продава само 10% от тока си на регулирания пазар и поскъпване от 15% на въглищата, които ползва, няма да доведат до увеличаване на електроенергията за битовите потребители.

Председателят на Националния стачен комитет на „Подкрепа“ Тончо Тончев смята, че декапитализацията на мините сега е по-голямата опасност за енергетиката ни от новите стандарти на ЕК, заради които могат да спрат тецовете в Маришкия басейн.

От организацията предупреждават още, че е налице неуправляемо съчетание на геоложки, технически, технологични, транспортни, финансови и екологични рискове с каскадни и катастрофални последици върху площ до 100 кв. км, което застрашава мощностите, произвеждащи 40% от тока на страната.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Професии изчезват в следващите 20 години, заменят ги други

В близките 20 години ще изчезнат професии - фармацевт-продавач, рецепционист, тексиметров шофьор, барман и др. В същото време ще се търсят специалисти в нови области като - универсален техник, дигитален ключар, геймификатор, консултант по роботите, телехирург. Това прогнозира проф. Велизара Пенчева председател на Общото събрание на Русенския университет "Ангел Кънчев" , съобщи Дарик. Темата на дебата във Видин бе „Пригодност за заетост на завършилите висше образование" .

Данък „Градушка“ вдига цените на застраховките

Нов данък "Градушка" ще вдигне цените на най-масовите застраховки, предупреждават застрахователи. Повод за това е законопроект, който предвижда процент от имуществените полици, да отива във фонд за борба с градушките в цялата страна. Защитата от градушки ще струва на фермерите 13,5 млн. лева, а на застрахователите - 6 млн. лева годишно Това се вижда от разчетите към проекта на закона за превенция от неблагоприятни климатични събития в земеделието.