Снимки

Осъденият на 6 г. затвор на първа инстанция бивш кмет на общините Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев се е стопил до 55 килограма в затвора. Бившият градоначалник и политик бе признат за виновен от районния съд в Пловдив за това, че миналия януари е напил с водка и е изнасилил ученичката Ирена Белухова в хотелската си стая в Стрелча. Според адвоката на Евстатиев Ташкена Колчева обаче той е бил осъден невинен, а мотивите по присъдата му на първа инстанция са се забавили 5 месеца и 23 дни.

„55 килограма е. Живи мощи. Пълна депресия. Все е било такова погазване на човешките права. Не вярвам в която и да е нормална държава да се случи. Първо е невинен. Осъдиха го невинен. Продължавам да твърдя, че е невинен. И второ, го разиграват все едно не е човек. В момента е 55 килограма”, каза за Агенция Монитор адвокат Колчева. По думите й в затвора полагат грижи за здравето на Евстатиев, но това не е достатъчно. „Но какви грижи могат да се полагат за него в затворническа лечебница. Това е положението в нашата държава. Пази Боже!”, изригна адвокат Ташкена Колчева.

Иван Евстатиев бе осъден на 2 май т.г., а мотивите по присъдата му са станали факт чак на 25 септември 2017г. Заради забавянето на мотивите Колчева е подала жалба на 21 септември до инспектората на ВСС, откъдето са започнали проверка. „Тъй като за мен липсата на мотиви е равнозначно на липса на присъда, а максималният срок на задържане не може да надвишава 1 година и 6 месеца, подадох молба за изменение на мярката в момент, когато все още нямаше мотиви и това направих на 21 септември”, уточни тя. Насрочването на мярката не се е случило в 3-дневния срок и адвокат Колчева отново е подала молба до ВСС. Така на 6 октомври тя е получила обаждане по телефона, с което е била уведомена, че мярката за неотклонение е насрочена за 12 октомври.

Адвокатите на двете страни – Ташкена Колчева на подсъдимия и Иван Грошев на семейство Белухови

6-годишната присъда на Евстатиев е била обжалвана още на 3 май – само ден след произнасянето й. „Каквото трябва да предприема по закон съм го направила. Обжалвала съм още на следващия ден с банкетна жалба присъдата, тъй като ги нямаше мотивите”, каза още защитникът. Адвокат Ташкена Колчева уточни, че е поискала отвод на съдията по делото, тъй като смята, че той е пристрастен. 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини