2000  майки  следят матурите

Не пускат филолози за наблюдатели на изпита по БЕЛ

2000 майки следят матурите

Гледат учениците на камера, записът се пази три месеца

Около 2000 родители на ученици ще наблюдават матурите тази година. Това прогнозираха пред „Телеграф“ директори на училища, където ще се проведат държавните зрелостни изпити. По информация на ръководствата на школата желаещите да следят как протича изпитът са предимно майки, които са домакини, с гъвкаво работно време или на половин ден.

Първата матура е на 19 май по БЕЛ, а вторият ДЗИ по предмет по избор е на 21 май. От МОН обясниха, че представителите на родителите имат право да присъстват при подготовката на изпитните материали преди началото на изпита, но нямат достъп до тях и до залите, докато тече матурата. Наблюдателите могат да присъстват при допускане на зрелостниците в сградата на училището, при видеонаблюдение, при предаване на протоколите и изпитните работи на явилите се зрелостници, както и комплектите на неявилите се от квестора на директора, казаха още от образователното ведомство пред „Телеграф“. Родителите могат да подават сигнали до директора на училището или до началника на съответното РУО при нарушения на условията и реда за провеждане на изпитите.


Критерии

От МОН разясниха и критериите за наблюдателите. Всяко училище, в което се провежда изпитът, може да излъчи до трима родители на ученици. Те се определят до 30 дни преди изпитния ден от училищното настоятелство, а за школата, към които няма такова - от родителите на учениците в паралелките от Х и ХІ клас. Именно от тези випуски се определят наблюдателите. Те не могат да бъдат родители на дванадесетокласници, както и такива, които извършват образователни услуги за зрелостници, обясниха от Министерството на образованието за „Телеграф“ . Не се допускат и родители, които имат завършено висше образование по специалност от професионално направление, съответстващо на учебния предмет, по който се провежда изпитът. В случай, че има повече от трима кандидати, педагогическият съвет избира от тях до трима на случаен принцип, казват още от МОН. До жребий обаче тази година няма да се стигне, защото според директори мераклиите вече не са много.

В края на миналата седмица в столичното 51 СУ „Елисавета Багряна“ например още не бяха определили наблюдатели. Според директора Асен Александров не е толкова лесно да се намери някой, който да не ходи на работа, за да наблюдава матурата. Все пак директорът допълни, че ще има представител на родителите от тяхното школо. Защото присъствието му би затвърдило факта, че матурата се провежда прозрачно. „Ще се постараем да осигурим поне един наблюдател от родителите, за да няма никакво съмнение в провеждането на държавните зрелостни изпити“, каза Александров.

Подготовка

В училището вече тече трескава подготовка за матурите. Децата ще бъдат в 11 зали, по 10 човека в една и през цялото време ще са с маски. В стаята има камера, която хваща всички. Всеки жест се записва, а родители могат да гледат изпита от учителската стая. „Длъжни сме да пазим всички записи три месеца. Ако има съмнение, че някой е преписвал, може да бъде направена проверка“, обясни директорът. До дни родителите ще научат в кое училище ще отиде тяхното дете, за да държи матура. Правилата изискват то да е различно от това, в което учи. „Имаме около 80 ученици, които ще държат матура другаде, а ние ще приемем 110“, каза Александров. За „Телеграф“ от МОН обявиха, че подадените заявления за явяване на държавни зрелостни изпити са над 49 000. Колко зрелостници ще бъдат допуснати, ще стане ясно след 14 май, когато за тях приключва учебната година.

Квесторите с 30% повече,

двама дебнат 10 деца


Квесторите тази година ще бъдат с около 30% повече заради изискването за по-малък брой ученици в залата, съобщиха директори. Въпреки че е малко по-трудно, училищата ще успеят да осигурят опазването на държавните зрелостни изпити. Сега квесторите ще са по двама в стая на 10 ученици, а в предишни години децата са били 15 в зала. Според изискванията на здравните власти зрелостниците трябва да са между 8 и 13 на матурите в зависимост от големината на залата. Карантинираните също ще могат да държат изпит, разпределени по петима в стая и след разрешение от РЗИ.

Абитуриенти залагат

на Вапцаров

Абитуриенти вече си правят залози кой автор ще се падне на матурата. И най-често споменават името на Никола Вапцаров, който е кошмар за мнозина, а миналата година отпадна от конспекта. Тази обаче няма да отпадат теми от изпитите за матурата. Това обяви Министерството на образованието. Миналата освен произведения на Вапцаров изхвърчаха и такива на Димитър Талев и Димитър Димов. Те бяха последните изучавани теми от учениците в 12-и клас, а заради трудности с дистанционното обучение някои школа не успяха да ги минат. И тази година родители и ученици поискаха материалът да бъде редуциран, но МОН не позволи (коментар на стр. 12). Така „Тютюн“ и „Железният светилник“ остават в конспекта.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.