2000 бургаски първолаци ще учат в класни стаи с вграден компютър
2

2000 бургаски първолаци ще учат в класни стаи с вграден компютър

2 000 бургаски първолаци, които започват да учат в бургаските училища наесен, ще учат в модерни класни стаи. В момента за тях се ремонтират 92 стаи в 33 училища, които ще бъдат проекта „Първокласно начало“ ще бъдат оборудвани с най-новите технологични средства, използвани в сферата на образованието – интерактивен панел с вграден компютър, съобщи кметът на града Димитър Николов.

Панелът е със сензорен екран, операционни системи Windows 10 и Android, и софтуер за работа с интерактивно съдържание. Той разполага с най-добрите технологични характеристики и работи без необходимост от допълнително закупуване на лаптоп и проектор.

Подготовката и работата в дигитална среда и най-новите електронни ресурси в бургаските училища ще даде възможност при необходимост за бързо превключване на учебния процес към онлайн обучение.

Ремонтите на класните стаи пък включват полагане на антибактериални подови настилки, които позволяват бързо и лесно почистване и дезинфекциране. Стаите ще бъдат обзаведени с нови индивидуални чинове, които ще дадат възможност за осигуряване на достатъчно разстояние между учениците и спазване на дистанция. Ще бъде поставено ново лед осветление, бюра и шкафчета, които ще допълнят интериора. За моментите на отдих или творческа креативност на бургаските първокласници пък ще бъдат разположени и меки мебели.

Целта е да осигурим сигурна и безопасна среда на децата в класните стаи при присъствена форма на обучение, посочват Николов. Той допълни, че освен реновираната материална учебна база, въвеждаме и нови интерактивни методи на работа в клас, съчетаващи най-доброто от европейския и световен опит в сферата на образованието. „Резултатите показват, че новият начин на преподаване на учебния материал, чрез използването на иновативни методи, групов и игрови подход, значително увеличава вниманието и функционална грамотност на децата, и развива тяхната екипност, творчество и когнитивни способности.“, каза още кметът на Бургас.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.