200 сезонни работници не достигат в хотели и ресторанти край Варна

200 сезонни работници не достигат в хотели и ресторанти край Варна

Над 200 продължават да са свободните места за сезонни работници в хотели и ресторанти във Варна и курортите край града. Те са обявени чрез бюрата по труда в областта, съобщиха от регионалното звено на Агенцията по заетостта във Варна.

Според данните, близо 60 са обявите за готвачи, като единственото изискване е за средно образование, а с предимство се търсят кандидати с профилирано изучаване на хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг. Между 700 лева и 1150 лева са обявените стартови заплати. Търсене има и за помощник-готвачи, като свободните бройки са близо 30.

В някои от обявите е посочено, че на работа ще бъдат наемани и хора с основно образование, стига да умеят да въртят черпака. Само през тази седмица местата за сервитьори, обявени в Бюрото по труда във Варна, са над 65. Основно търсенето е за кадри, които владеят руски, немски и английски езици.

Продължава набирането на бармани, камериерки и рецепционисти за хотели и ресторантьори в близките курорти. Сравнително по-малко са свободните места за спасители на басейн и на море – 10 души и за пиколо – 4 свободни позиции.

От 13 юли Агенцията по заетостта стартира процедура за кандидатстване на работодатели по мерките на Закона за насърчаване на заетостта. От преференциите могат да се възползват работодателите, които разкриват работни места и наемат безработни лица до 24 и над 50 години, както и работодатели, които разкриват работни места и наемат безработни лица с трайни увреждания, регистрирани в бюрата по труда. Отпускането на средствата по двете мерки се осъществява под формата на схема за държавна помощ.  

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.