$200 млн. на година от световно кино в БГ икономиката (ТЕМАТА)

Със схемата за възстановяване на разходи

$200 млн. на година от световно кино в БГ икономиката (ТЕМАТА)

Най-много до 2 млн. лв. на продукция могат да си връщат чуждите инвеститори

Между 100 и 200 милиона долара на година се очаква да е прекият ефект върху българската икономика след заработването на схемата за възстановяване на разходи, заложена при последните промени в Закона за филмовата индустрия. Това е целевият пряк ефект от новите текстове, става ясно от частичната предварителна оценка, изготвена от Министерството на културата.

Според данни на ведомството само за няколко месеца (в периода между август 2018 г. и януари 2019 г.) българската киноиндустрия отчита пропуснати ползи в размер на 96 млн. долара. С новия закон, който въвежда стимул за чуждестранните инвеститори чрез схема за възстановяване на разходите, се очаква интересът към страната ни като филмова дестинация дори да се увеличи.

Въвеждането на механизма в ЗФИ вече е факт. Даването на старт на схемата обаче към момента е невъзможно, тъй като все още не е утвърден правилник за прилагането на филмовия закон.

Очакванията в бранша

са механизмът за възстановяване на разходи да започне да функционира най-рано през октомври. Едва след това ще може да стартира и кандидатстването, което основно се осъществява на два етапа. Първият е на сценарно ниво, като проектът ще трябва да премине през тест за културни критерии. Това означава, че ще бъде правена оценка дали филмът не включва порнография, дискриминация, обиди, дискредитиране на държавата ни и т.н. Преминаването с положителен знак от тази проверка дава зелена светлина на продуцентите да подадат отново документи, които този път обаче са свързани с финансовата част на заглавието.

Важно условие е, че възстановяване на средства ще е възможно единствено за парите, които са изразходени у нас. Според новия закон до 25 на сто от допустимите разходи ще могат да се връщат на създателите на филми. В това число не попадат например,хонорарите, които се изплащат на американски или други актьори извън страната или ЕС. Това означава, че ако у нас се снима продукция с общ бюджет от 15 млн. долара, но от тях 4 са изхарчени в България, държавата ще върне на продуцента 1 млн. долара. Двойно по-голяма стойност, но в левове, е размерът на тавана на връщаните суми за един проект. Тоест, независимо колко средства харчи инвеститорът у нас, той ще може да си върне най-много 2 млн. лв. Надеждите са, че впоследствие този „таван“ ще отпадне. Преди разговори за това дори да започнат обаче, от индустрията искат да докажат, че ефектът от схемата ще е добър за икономиката.

Стимулът може да бъде използван свободно и от българските продуценти

Нещо повече, международните компании ще трябва да отворят клон тук, за да могат да кандидатстват по механизма.

7,5 млн. евро са заделените средства за даването на ход на схемата за възстановяване на разходи. „За сравнение, в съседна Румъния той е 50 млн. евро, като там процентът варира между 35 и 45 на сто. Въпреки смелата заявка, заради която страната ни губи няколко международни проекта, държавата не успява да изпълни поетия ангажимент и към момента по-скоро търпи вреди от това“, заяви изпълнителният директор на „Ню Бояна“ Ярив Лернер, като подчерта важността на това да се предвиди адекватно изпълнение на въведената вече схема у нас. По думите му основна роля в тази посока ще има независимият одитор, след чиято намеса единствено ще бъдат изплащани парите по механизма. „Ключово е, че този одитор ще е застрахован. Тоест, ако той сбърка - парите не се губят, тъй като са застраховани“, добави Лернер.

Три големи студиа вече „чакат на вратата“ да снимат в България. Още през месец януари е възможно да щракне клапата на един от проектите на продуцентски гигант, който все още е рано да бъде назован. От сигурни източници, „Монитор“ научи, че сред компаниите, които имат желание да разпънат сет у нас, ако механизмът заработи скоро, са и представители на Motion Picture Association, в която членуват фирми от ранга на „Нетфликс“, Paramount Pictures, Sony Pictures, Universal Pictures, Walt Disney Studios и Warner Bros.

От икономическото министерство все пак потвърдиха пред медии една от компаниите с интерес към страната. „Дисни“ вече са взели решение да стартират своя проект в България“, потвърди Калина Константинова, заместник-министър на икономиката, ден, след като това бе анонсирано от служебния министър на околната среда и водите Асен Личев. Именно той обяви, че компании като

„Дисни“ и „Нетфликс“ имат „основателни причини да се настанят

на българския пазар и ще могат да си снимат филмите на красивите ни морски кътчета“. Това ръководителят на екологичното ведомство каза, след като стана ясно, че плажове като „Корал“, „Кара дере“ и „Паша дере“ вече ще са част от Натура 2000.

Пред „Монитор“ шефът на „Ню Бояна“ обясни, че няма сведение някое от студиата да снима на тези плажове. „Това, което правят компаниите по принцип, е, че имат общ преглед на локациите. И всичко това е базирано на сценарий. Не е свързано единствено с идеята да се снима на плаж. На базата на сценарий ние им предлагаме пещери, плажове, понякога се строят декори и т.н.“, обясни Лернер.

Относно желанието на стрийминг гиганта „Нетфликс“ да дойдат в България, то е засвидетелствано още преди поне три години. Именно у нас се снима филмът The Angel, който бе разпространен на платформата през 2018 г. Оттогава и компанията търси подходящ момент да се върне у нас за реализацията на още продукции.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.