Зона от 200 кв. км инфектирана с африканската чума в Габровско

Зона от 200 кв. км инфектирана с африканската чума в Габровско

Зона от 200 кв. км в Габровско е определена за инфектирана с африканска чума, съобщиха от областната администрация в Града на хумора.

Това се случи, след като в землището на село Гергини бе констатиран първият за региона случай на отстрел на диво прасе, заразено с опасния вирус. Заразеното животно е загробено на определеното за целта място, а локализираното около него пространство е дезинфекцирано. Със заповед на Изпълнителната агенция по горите е ограничен достъпът до част от горските територии в най – близката зона до констатирания случай, на лица и пътни превозни средства, които нямат отношение към претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта за срок от 30 дни. Отново там се забранява и ловът на дива свиня за срок от 30 дена, считано от последния констатиран случай. В следващата по отдалеченост подзона Б, се разрешава индивидуален лов, лов с капани и групов лов без кучета, а в подзона В се разрешават всички видове лов на дива свиня. В определената инфектирана зона в двете подзони Б и В могат да се извършват също и горскостопански и селскостопански дейности, като събиране на гъби, билки, трюфели, туризъм и др. дейности само след осигуряване и прилагане на съответните минимални мерки за биосигурност.

На последното си заседание членовете на Областната епизоотична комисия в Габрово са били запознати и с писмо от зам. министър Атанас Добрев, което касае изменение и разясняване в събирането на пробите от отстреляни свине по време на лов. С внесените изменения пробите ще се изпращат едновременно – и за АЧС, и за трихинелоза, а не както досега, първо да се изчаква резултатът от първата проба и едва тогава да се прави втората. Продължават проверките на служителите от Областната дирекция по безопасност на храните в Габро и по свиневъдни обекти от тип А, както и проверките за репопулация.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.