0

В една мразовита нощ, Ралф Петген се възползва от пълнолунието, за да провери състоянието на своите ризлинг лозя.

Прогнозата за времето предходните два дни му дава надежда, че за първи път тази година ще може да изпълни мечтата си да прибере гроздето в замръзнало състояние, за да го превърне в прочутото eiswein – ледено вино, пише „Гардиън“.

В една мразовита нощ, Ралф Петген се възползва от пълнолунието, за да провери състоянието на своите ризлинг лозя.

Прогнозата за времето предходните два дни му дава надежда, че за първи път тази година ще може да изпълни мечтата си да прибере гроздето в замръзнало състояние, за да го превърне в прочутото eiswein – ледено вино, пише „Гардиън“.

„Необходимо е температурата да бъде минус 7 градуса по Целзий и нито градус повече“, обяснява Ралф Петген. „И никога не сме имали толкова ниски температури, докато гроздето все още е здраво, от 2012 г. досега“, добавя винарят.

Риск печели

След като прибира по-голямата част от реколтата си тази есен, Петген рискува и оставя два реда – около 400 лози – неприбрани, в стопанството си в Саарланд, Западна Германия. Стиска палци, надявайки се да опази гроздето си от болести, птици, насекоми и загниване. След това почва да се моли да дойде мразовитото време.

Една сутрин в 5 часа, при температура минус 6 градуса по Целзий, той събужда по телефона няколко свои приятели и съседи и ги моли да дойдат веднага да му помогнат. До 7 часа, след безсънна нощ, термометърът най-сетне заковава лелеяните минус 7 градуса. В рамките на половин час, до изгрев слънце, берачите с измръзнали ръце успяват да напълнят 20 щайги с кръгли, ледени, ухаещи на цитрус бижута, в които водата е замръзнала, но изключително важната захар – не.

След това Петген пуска пресата, още преди гроздето да има време да се размрази, и успява да изтиска около 150 литра гроздов сок. Най-накрая, след години на разочарования заради липса на мраз, търпението му се отплаща.

Впечатляващо

Замръзналото грозде на Петген достига 135 градуса по скалата, която германските винопроизводители използват, за да измерят захарността на гроздовата мъст или на току-що изцедения гроздов сок – първият етап от производството на вино. Коментарът на Петген е „Впечатляващо!“.

Eiswein, изключително търсенето сладко десертно вино, стана рядкост в последните години. „През 60-те и 70-те години на миналия век производството на ледено вино стана често срещано явление“, казва Петген, чиито род отглежда лозя в близост до Люксембург от 17-и век насам. „Сега, заради глобалното затопляне, имаш шанс веднъж на десет години и то ако си късметлия“, добавя винарят.

По думите му в последните няколко години зимите са толкова меки, че не става достатъчно студено до януари и февруари, а дотогава гроздето е вече мокро и изгнило и пада само от лозята.

Решение

След като забелязва, че зимите стават по-меки преди десетина години Ралф Петген нарочно засажда ризлинг на 270 м над морското равнище, където температурите са средно с 1,5 градуса по-ниски в сравнение със 100 метра по-надолу, където са по-голямата част от лозята му. Това е типично поведение на винопроизводител, който има интерес да прави ледено вино в най-престижния винен регион на Германия. Преди години, Петген би отделил поне 2000 лози за тази продукция, но сега рискът реколтата да пропадне е твърде голяма, споделя 63-годишният стопанин, който се грижи за насажденията заедно със съпругата си Бригите.

Леденото вино се продава във високи тънки 375-милилитрови бутилки, които могат да достигнат цена от няколко хиляди евро всяка, въпреки че цените на Петген са далеч по-скромни – около 200 евро за литър.

Леденото вино е като перлата в короната, черешката на тортата, казва Петген. В производството му няма много икономически смисъл, но удовлетворението е огромно.