200 бона санкция за незаконно зареждане на горива

200 бона санкция за незаконно зареждане на горива

Ведомствените бензиностанции остават

Санкция от 20 до 200 бона ще се плаща плащат фирмите неспазващи забраната да зареждат пътни превозни средства с продукти от нефтен произход, които не са отчетени по реда на Закона за ДДС и на наредбата за касовите апарати. Това това предвиждат приетите на окончателно второ четене в парламента промени в спорния Закон за горивата, който бе отлаган няколко пъти заради недоволство от страна на малките търговци на горива.

Предвидената глоба пък е в размер от 10 000 до 100 000 лв.

Бензиностанции и складове за горива ще бъдат запечатвани за две години, ако продават нерегламентирано гориво, а цистерните, които го превозват ще бъдат спирани от движение за една година. С поправките на закона се

забранява пълненето на газови бутилки извън данъчни складове.


С текстовете се допускат ведомствени бензиностанции. Разрешава се мобилни автомобили да зареждат машините в галериите. За строителите при определени категории се допускат преместваеми обекти за зареждане, за които държавната администрация ще следи къде се намират.

Малките търговци и превозвачи на горива успяха да се преборят да отпадне изискването от 1 милиона лева уставен капитал и обезпечение от половин милион. С промените прагът на регистрация на фирмите и банковата гаранция за дейност вече те ще зависят от техния оборот. Изискването към броя на бутилките за търговия с пропан-бутан се свива от 10 000 на 1000.

Промените предвиждат още

облекчаване на режима за зeмеделските стопани,


които ползват бензин и дизел за собствени нужди.

В случай, че няма президентско вето, промените влизат в сила от 25 януари. Те бяха внесени от министъра на икономиката Емил Караниколов в края на миналата година. Текстовете бяха отлагани три пъти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.