0

Н ад 200 автори от цял свят ще се включат в 20-ата международна демонстрация на графика малък формат, която съвпада с рождения ден на една от най-старите частни галерии у нас. Навръх 30-ия си рожден ден „Леседра“ ще представят специално творби на студенти от Националната художествена академия, катедра графика, както и две художнички от САЩ – Моника Якобс и Брук Мола. Изложбата ще бъде открита на 17 юни.

Над 200 автори от цял свят ще се включат в 20-ата международна демонстрация на графика малък формат, която съвпада с рождения ден на една от най-старите частни галерии у нас. Навръх 30-ия си рожден ден „Леседра“ ще представят специално творби на студенти от Националната художествена академия, катедра графика, както и две художнички от САЩ – Моника Якобс и Брук Мола. Изложбата ще бъде открита на 17 юни.

Още на 26 април пък ще бъде даден старт на самостоятелната изложба на Хайнц-Петер Колер от Швейцария. Включени са 18 произведения, предимно акварели – любима техника на художника, който е ученик на известния швейцарски художник Макс фон Мюлен, но успява да развие и наложи своя собствен стил. „Акварелите му варират от размери колкото пощенска марка до такива от 2х2 метра. Колер рисува вече над шест десетилетия и е определян като един от най-важните артисти в Швейцария“, споделя създателят на галерията Георги Колев.

През октомври и ноември „Леседра“ ще продължи своя арт маратон с български автори, част от които са в началото на старта на дейността й преди 30 години - Димитър Рашков, Иван Попчев, Добромир Иван, Д-р Гатев, Милко Павлов, Веско Велев, Милослав Бонов-Мибо. А освен с тях, публиката ще се срещне и с автори, които повече от две десетилетия участват в пленерите и проектите на „Леседра“ – Петър Дочев, Румен Скорчев, Христо Стефанов, Михаил Петков, Димитър Лалев, Николай Майсторов, Иван Нинов, Йордан Кисьов.