0

В изитата на израелския премиер Бенямин Нетаняху и съпругата му Сара във Варна ще се запомни с посещението на годината в Ретро музея. Това обявиха от ръководството на една от най-значимите за града атракции, която е носталгично завръщане в миналото за много от посетителите.

Визитата на израелския премиер Бенямин Нетаняху и съпругата му Сара във Варна ще се запомни с посещението на годината в Ретро музея. Това обявиха от ръководството на една от най-значимите за града атракции, която е носталгично завръщане в миналото за много от посетителите.

Създателят и собственик на Ретро музея, Цветан Атанасов публикува и снимки от визитата на семейство Нетаняху, а варненци, които са били в този момент в търговския център, още разказват как сградата била дискретно блокирана от костюмари с черни очила и издути подмишници.

На 1 ноември премиерът на Израел Бенямин Нетаняху пристигна във Варна на работна визита по покана на българския си колега Бойко Борисов. Докато двамата първи мъже обсъждаха в резиденция „Евксиноград“ въпроси от международно значение, първата дама на Израел, Сара Нетаняху, посети Ретро музея в най-големия търговски център на Варна. Направила го по препоръка на семейна приятелка и останала поразена от невероятната колекция, събирана десетки години.

"Сара Нетаняху откровено се потопи в спомени, споделяйки, че вижда изложен в музея парфюм, използван от нейната майка. Още по-искрено тя се зарадва, сядайки зад волана на първата си семейна кола „Трабант 600“, произведен през 1964 г. Под влияние на прекрасните впечатления, с които остана от видяното в бляскавата зала на Ретро музея, тя обеща да доведе съпруга си на обиколка, разказва домакинът, собственик и създател на богатата експозиция, Цветан Атанасов.

Обещанието бе спазено и на 3 ноември, при засилени мерки за сигурност от двете служби - на България и Израел (НСО и Мосад), се проведе визитата на височайшия гост. Семейство Нетаняху бяха ескортирани от близо 200 агенти на Мосад, а обиколката им в музея бе водена лично от мен, в ролята на гид.

Първата двойка на Израел бе впечатлена от видяното и сподели, че не е посещавала музей в световен мащаб, който да се доближава по качество до този във Варна, с гордост споделя Цецо.

На финала двамата оставиха своите впечатления в книгата на музея, като написаха: „Със спомените от миналото – и признателността на настоящето и надежда да бъде бъдеще. Сара и Бенямин Нетаняху. 3 ноември 2018 г.”