200 000 квадрата нови офиси от най-високия клас се очаква да излязат на пазара в София до края на годината, прогнозират от една от инвеститорските агенции в сегмента у нас. По този показател нашата столица изостава от Букурещ с около 10%.

Според Сергей Койнов от въпросната фирма една от причините е по-големият инвеститорски интерес в съседната страна. По думите му, той е стимулиран от няколко фактора - по-големият пазар на северната ни съседка, както и

наличието на много местни играчи,


които активно влагат средства в реализацията на проект за изграждане на офис площи, както и дейността на големи чужди инвестиционни фондове. Фактор, както и у нас, е търсенето на офиси за наемане от страна на IТ и аутсорсинг компаниите. Интересът се засилва и от по-високата ликвидност на имотите от сегмента в Румъния.

Анализът на пазара в двете столици показва още през тази година над 60% от запитванията за наеми в офис сгради от най-високия клас са за площи над 1000 кв. м. Процесът на окрупняване е двустранен - наемателите предпочитат да са в един офис, на един етаж, ако е възможно, пред алтернативата да имат няколко кантори в един град. В съседна Румъния дори има фирми наемащи наведнъж в еднасграда по 25 000 квадрата. По-голямата наета площ е

свързана и с по-дълги договори за наем.


В София срокът на договорите е обичайно 5 години, а в Букурещ - между 5 и 10 години. И в двата града обаче зачестяват споразуменията със срок от 10 години. Налице са и стимули за удължаване на периодите на вече подписани договори за наем, което в много случаи е от взаимен интерес за наематели и инвеститори. Те обаче имат и специални изисквания не само по квадратурата и оборудването, но и по дизайна им.

Според дизайнера Виктория Илиева, все по-често търсещите висококласни офиси предпочитат не отворените пространства, а пространството да е е разделено на отделни кабинети. По думите й, по този начин се осигурява по-голямо спокойствие на всеки отделен служител във фирмата и се увеличават възможностите


да се съсредоточи по-добре в работата си.


Проучване на Cushman&wakefield показва, че София е на опашката по цени на наемите на офиси от клас „А“ в Евросъюза. Нивото в момента е около 15 евро/кв. м на месец. От останалите столици на страните от Общността най-близо до нас са Братислава - със 17 евро/кв. м и Букурещ - с 19 евро/кв. м. На другия полюс са Париж със 71 евро/кв. м, Дъблин - 54 евро/кв. м и Люксембург – с 50 евро/кв. м

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Големи наематели търсят офиси в екосгради

Големите наематели са увеличили търсенето на офиси в сгради със сертификат за енергийна ефективност, използващи технологии опазващи околната среда. Това става ясно от анализа на пазара в сегмента на една от фирмите у нас управляваща подобен тип имоти в София и Букурещ, представен в сряда.

Благоевград рекордьор с къщи за гости менте

В Благоевград и София-област най-често са извършвани злоупотреби с европейската субсидия за за изграждане, реновация или преустройства на къщи за гости. Една десета или 24 от 253 проекта са подадени от района на Пиринска Македония, още 17 са се изкушили да ползват пари от Европа за собствена изгода в област София. Това показва справка със санкционираните бенефициери, на които към средата на ноември е открито производство за налагане на 100% санкции.

Сделките с нови жилища на миналогодишните цени

Цените в София на база сключени сделки остават без изменение спрямо година по-рано. Средната цена на продадените жилища в София през третото тримесечие на 2019 г. е 1 088 евро/кв.м. при 1 090 евро/кв.м. за същия период на миналата година, сочат данни на Bulgarian properties. Според брокерите от агенцията това потвърждава очакванията забавяне на нарастването на цените и достигане до стабилизирането им.