20% спад на договорите за застраховане

20% спад на договорите за застраховане

Брокери предлагат полица за коронавирус

Застраховането отбеляза между 15-20% спад за последната седмица. Намаление се отчита при всички видове полици. Това каза изпълнителният директор на застрахователно дружество у нас Пламен Димитров за „Монитор”.

„Хората масово се въздържат - обясняваме си спада с неактивността на населението”, допълни Димитров. Малко след като бяха потвърдени първите случаи на заразени с коронавирус, много работодатели въведоха хоум офис за служителите си. Това доведе до спад на икономическата и социалната активност в страната, съответно и в склюването на застраховки. Друга причина е, че понякога липсва необходимост да се прави застраховка.

Брокерът даде пример със задължителната за автомобилите „Гражданска отговорност”. Ако работим от вкъщи и не използваме колата, то се обезсмисля да я застраховаме. Същата логика може да се отнесе и към туристическите полици, с които се покрива загубата на багаж, забавен или отменен полет и медицинските разходи в случай на злополука. Според Димитров

Обаче спадът е временен.

„Това е лек спад, може да се каже, че е на ежедневна база”, поясни брокерът. Според него намалението ще продължи до две седмици. „Спадът е в рамките на тази седмица, която е по-първа седмица с много новини и паника - оттук насетне всичко ще се върне”, смята Димитров.

„Наблюдава се известен спад в изминалата седмица, който е напълно нормален”, обясни Евгени Бенбасат от друга агенция. Той също потвърди, че хората остават вкъщи и това е намалило посещенията и в офисите на застрахователите.

Повечето брокери обаче смятат, че е рано да се каже дали има промяна в търсенето. Според родна компания за животозастраховане само няколко работни дни от началото на карантината не са достатъчни, за да се направи преценка. „Искрено се надяваме, че хората няма да направят компромис с възможността да си осигурят застрахователна защита”, каза застраховател за „Монитор.”

Според някои от бранша няма промяна в търсенето на медицински застраховки, което обикновено не е толкова активно, поскъпване също.

Други компании обаче

отчитат, че има завишен интерес в търсенето им,

в т.ч. и рискови застраховки. Запитванията идват от хора на възраст над 35 г., но най-активни са гражданите на между 45-60 г. Според други интересът е от последните месеци на 2019 г. и началото на 2020 г., като той се дължи не само на корона вируса. Запитванията са основно от работодатели. Не липсва интерес и от индивидуални клиенти, които искат да застраховат семейството. По-конкретни данни за търсенето като цяло обаче ще има в началото на следващия месец, уточняват брокери.

На пазара се появи полица за коронавирус. Застраховката

покрива периода за временна неработоспособност.

„Ако се установи лице с коронавирус, ще му се изплати обезщетение за периода, в който той е трябвало да бъде в домашни или болнични условия”, поясни Димитров и добави, че към нея има интерес от всички възрастови групи. Застрахователите предлагат и онлайн консултации с лекари, в случай, че имаме оплакване и не можем да отидем до болницата.

По закон, когато се прави застраховка, свързана с живота, то тя се отнася за лицата, които са в трудоспособна възраст. Това ще рече хора до 65-годишна възраст, в някои случаи - до 70 години. Долната границата е 18 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.