20 сигнала на ден за бити и тормозени възрастни хора (ТЕМАТА)

20 сигнала на ден за бити и тормозени възрастни хора (ТЕМАТА)

Само един от 24-ма има смелост да се защити

Между 15 и 20 сигнала за тормоз на възрастни хора на ден постъпват на горещата телефонна линия за пострадали от домашно насилие. От обажданията става ясно, че животът и здравето им често са застрашени, заявиха за „Монитор“ от фондация „Анимус“.

Около 10% от сигналите са за пострадали баби и дядовци. Процентът е доста тревожен. Засилва се тенденцията жертвите да са безпомощни и зависими, защото насилници са техните собствени деца или внуци. Много е трудно да се преодолее връзката родител-дете и

често тормозът е системен

защото родителят всячески оправдава постъпките и жестокостта на своето дете, коментира Жана Панделиева, координатор на телефонната линия за пострадали от домашно насилие

Възрастните жертви на насилие след инцидент се опитват да омаловажат случилото се, като казват: „Това не е насилие, просто той е нервен и избухва.” Друг механизъм е оневиняване на насилника и поемане на вината за инцидента: „Той е останал без работа и затова е толкова избухлив и нервен и понеже жена му го остави, той е много нещастен и затова пие и избухва, защо ли ми трябваше да питам дали е платил тока”, или „На него сега му е трудно, но като си намери работа, ще спре”.

Според специалистите от „Анимус“

сигналите, свързани с имотни спорове, зачестяват

Децата искат да получат имот дори и с цената на живота на своите родители, има случаи на възрастни хора, останали на улицата, без дом и прехрана. Възпитанието и прекалената отдаденост на родителя към детето често са основна причина родители да стават жертва на своите деца. Възрастните хора отказват защита от съжаление към децата си и след няколко месеца отново страдат, коментира психологът Катя Кръстанова.

При старите хора формите на насилие са психически тормоз и физическо малтретиране, но също така недаване на лекарства, отказ от помощ при дейности, които вече са им непосилни. Психологическо насилие – 11,6%, финансово насилие – 6,8%, неглижиране – 4,2%, физическо насилие -2,6%, сексуално насилие – 0,9%.

Много е трудно насилниците да бъдат наказани дори в случаи на смърт на възрастен човек, защото психическият тормоз и придружаващите заболявания са комбинация, която често оневинява виновните.

Единственото изследване по темата за малтретирането на възрастните

хора е на фондация „Социални услуги в общността” от 2015 г. и резултатите от него са изключително стресиращи. То беше направено чрез въпроси към хората, ангажирани като социални асистенти на стари хора, и те докладваха за над 90% малтретиране на старите хора в рамките на семействата. Основната причина е, че те не желаят да се противопоставят на децата си и дори избират да умрат.

По данни на СЗО през 2017 г. 15,7% от хората над 60-годишна възраст са били подложени на някаква форма на насилие, като е възможно този процент да е по-висок, тъй като само 1 от 24 случая на насилие срещу възрастни хора се докладва.

Специфичен механизъм е третирането на детето насилник като малко. „Аз хубаво ще го изгоня с полиция, ама кой ще му готви и ще го пере” или „Аз добре ще отида в другото ни жилище, но той няма да може да се оправя сам, нищо че е на 45 години”. Специфично преживяване, което спира възрастните хора да предприемат мерки, е срамът, че са отгледали и възпитали такова дете или „Какво ще кажат хората - точно учителката, дето изучи толкова деца, синът й я бие”.

Още по темата четете в хартиеното издание на "Монитор"!

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.