20% ръст на учителските заплати искат от КНСБ

20% ръст на учителските заплати искат от КНСБ

Заплатите на учителите да скочат с 20% настояват от КНСБ. Идеята е, в Бюджет 2020 да бъдат отпуснати не по-малко от 514 млн.лева за образование, като 470 млн.лева да са за увеличение на работните заплати на педагозите с 20%, на непедагогическия персонал възнагражденията да скочат с 10%.

Субсидията за университетите пък да е 63 млн.лева, като сумата да се използва за 30-процентно увелиение на заплатите на младиите учени 30%, на, хабилитирани преподаватели да скочи с 20%

За ръст на заплатите настояват и структурите на КНСБ в държавната администрация. Той трябва да е в 15 структури – в агенции в министерства и общинските администрации да бъде 20% ръст, като сега е сега 10%, От синдикатите ще настояват и за по-високи заплати за социалните работници.

33 000 медицински специалисти в момента липсват на пазара на труда. Синдикалните искания в тази сфера са да се отпуснат 85 млн.лева повече спрямо тази година, като 35 млн.лева да са зазаплати и 50 млн.лева за изплащане на дейност на болничните заведения за дейностите, които не се плащат от НЗОК.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.