20% от износа на Камбоджа губи правото на безмитен достъп в ЕС

20% от износа на Камбоджа губи правото на безмитен достъп в ЕС

Ограничението важи за облекла, обувки и пътнически стоки

Европейската комисия съобщи, че от днес Камбоджа губи правото на безмитен внос в ЕС на облекла, обувки и пътнически стоки. Решението за временна частична отмяна на безмитния и освободен от квоти достъп на страната до пазара на ЕС бе взето през февруари и е свързано с установените трайни пречки пред прилагането на човешките права, съобщиха от Еврокомисията.

Досега Камбоджа разполагаше с възможностите на режима "Всичко освен оръжие", прилаган за най-слабо развитите държави. Новото решение засяга около 20 на сто от износа на индо-китайската държава за ЕС. Камбоджа може да продължи да изнася тези изделия за ЕС, но при облагане по правилата на Световната търговска организация. За останалите 80 на сто от износа на Камбоджа се запазва безмитен и освободен от квоти достъп до пазара на ЕС, се уточнява в съобщението.

ЕК пояснява, че решението е свързано със състоянието на свободата на словото и на гражданските и политическите права в Камбоджа, както и с поземлените спорове и трудовите права. От февруари правителството на Камбоджа можеше да предприеме необходимите стъпки, за да изпълни условията, позволяващи на ЕС изцяло да възстанови облекчения достъп до общия пазар. Това все още може да бъде сторено, заявява комисията.

Властите в Камбоджа следва да възстановят политическите свободи в страната, условията за демократична опозиция и за пристъпване към национално помирение. Необходимите действия бяха вече неколкократно представени от ЕК. Към тези действия спадат възстановяването на политическите права на опозиционерите и отмяната или преразглеждането на закони, сред които за политическите партии и неправителствените организации.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.