20 млн. лв. са парите по мярката за иновации според зам.-министъра на земеделието Лозана Василева, съобщи „Агри.бг“. Тя допълни, че по процедурата са заделени още 2 млн. лв., които ще са за подкрепа на сектор животновъдство.

Проектите по подмярка 16.1. “Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ”, известна като мярка за иновации, ще се приемат до 17 януари. България е последната страна в ЕС, в която тръгва мярката, която фермерите чакат вече три години.
Според Василева новостартиралата процедура ще осигури подкрепа за процеса по внедряване на иновативни решения в земеделската практика. Чрез подмярката ще се осигури възможност за засилване и разширяване на връзките между образователните, научните звена и бизнеса, като се създадат съответните механизми за практическото реализиране на иновативни решения в практиката.
Сектор
Подкрепата за сектора е насочена към иновативни решения за превенция и подобряване на здравословното състояние на животните. По този начин ще се осигури възможност за разработване и тестване на нови практики, процеси и технологии. Те ще спомогнат за преодоляване на последиците от усложнената епизоотична обстановка в животновъдните стопанства в страната, както и за минимизиране на рисковете в бъдеще, категорична беше тя. 
Бенефициенти
Бенефициенти по подмярката могат да бъдат оперативни групи в рамките на ЕПИ за селскостопанска производителност и устойчивост, които изпълняват конкретен иновативен проект. Членовете на оперативните групи са на първо място фермери, научни институти, висши училища и неправителствени организации в областта на земеделското стопанство и земеделски стопани.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Търсят нови сортове заради промените в климата

Всеки фермер знае, че отглеждането на селскостопански растения и животни зависи от локалния климат. Годишното разпределение на температурите и валежите са определящ фактор при взимането на решение какво да се произвежда.

Овошки и пшеница в риск да измръзнат. Оставаме без череши напролет

Стопани се молят за дъжд

Овошки и пшеница в риск да измръзнат. Оставаме без череши напролет

От Кюстендил, през Централен Балкан до Силистра овощари и животновъди са в шок.
Всички са в тих ужас и се молят на Господ да завали. От юли не е валял нито дъжд, нито сняг. Запасите от влага в почвата са критично намалели. Ако сушата продължи, реколтата е под въпрос.