20 лева струва нощувката в хотелските стаи на брега на Дунав близо до администрацията на затвора в Белене, съобщи пред „Монитор“ директорът на Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ Иван Иванов.

Самият затвор е на остров Персин, до който се стига чрез понтон. Хотелчето е на сушата в Белене. То разполага с 8 стаи, 2 апартамента и конферентна зала с 30 места и е в активите на ДПФЗД. През 2010 г. бил направен ремонт на хотелската част, след реконструкцията тя получила регистрация 1 звезда и оттогава работи като база за провеждането на семинари, учебни програми и занятия. На първия етаж има стол-ресторант, който е подходящ за организирането на мероприятия, заявени от външни лица.

„От началото на функционирането му до 2017 г. е имало общо 190 нощувки, 20 от които на служители на ГДИН, които са били командировани в Белене. Останалите нощувки са на външни лица, обикновено след провеждането на сватби в стол-ресторанта на първия етаж, най-вече в съботните и неделни дни. 20 лв. е цената на легло с ДДС“, обясни Иванов. В конферентната зала пък се провеждат обученията на надзорния състав в затвора.

Остров Персин е с площ над 40 квадратни километра. В миналото на острова се е намирал концентрационен лагер, създаден през 1944 г. Днес на негово място е затворът, а до него има затворническо общежитие. В източната част на острова е разположен природният резерват „Персински блата“, обявен за защитена територия с над 170 вида птици.

На острова ДПФЗД има и вила за отдих „Рибарника“, която е разположена близо до ръкава на река Дунав. Базата е подходяща за отдих, риболов и почивка. Тя разполага с 2 апартамента, 2 двойни стои, кухня и обща зала. Във вилата има външно барбекю и голяма беседка. „Вилата не се ползва за отдих заради особения статут на района – не само заради затвора, но и заради защитената зона в резервата – парка за наблюдение на птици, там орнитолозите имат думата“, каза още Иванов.

На острова държавното предприятие стопанисва 12 000 дка, на които се отглеждат царевица и пшеница. Има и животновъдно стопанство с 300 крави, всеки ден 15 затворника работят там. Ежедневно се добиват 2 тона мляко, което се изкупува от частна фирма.

Предприятието е спечелило субсидия по проект за изграждането на млекопреработвателно предприятие на острова и то ще започне тази година. „Така цикълът ще бъде затворен – от отглеждането на фураж, през отглеждането на животни до производството на млечни продукти. По проект е заложено производството на 100 тона сирене и 100 тона кисело мляко за година, но сигурно цифрите ще бъдат по-големи“, прогнозира Иванов.

Създаването на новото предприятие се очаква с надежда от кмета на Белене, тъй като ще създаде работни места и за цивилни лица.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стефан Данаилов в реанимация в кома (ОБНОВЕНА)

Лекарите във Военно-медицинска академия се борят за живота на Стефан Данаилов. Големият български актьор е бил настанен по спешност в реанимация, след като е изпаднал в кома. Новината беше потвърдена от източници на „Монитор“.

Засилва се контрола за горене на нерегламентирани отпадъци

Във връзка с предстоящия отоплителен сезон от МОСВ предприемат мерки и засилват контрола по спазване на нерегламентирано изгаряне на отпадъци съобщиха от ведомството. Изпълнението на контрола е възложено на Регионалните инспекции по околната среда и водите, които ще следят да се спазва изискването - предаването на отпадъци с цел изгаряне да се извършва само въз основа на писмен договор с лица, притежаващи документ за изгаряне на отпадъци по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците. В случай на констатирано нерегламентирано изгаряне ще бъдат наложени принудителни административни мерки, съобщават от министерството.

Прибраха 37 кг забранени храни от градини и училища

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е прибрала и ще унищожи 37,5 килограма неразрешени храни и 52 литра напитки при проверките на кухненски блокове към детски градини и училища, ученически бюфети и столове. Инспекторите са посетили 2462 места за хранене в страната от 24-ти септември до 11-ти октомври, съобщиха от БАБХ.