20 лв. за нощувка до затвора „Белене“

20 лв. за нощувка до затвора „Белене“

Гостите спят в бивша част на административна сграда. Хотелските стаи се ползват след сватби

20 лева струва нощувката в хотелските стаи на брега на Дунав близо до администрацията на затвора в Белене, съобщи пред „Монитор“ директорът на Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ Иван Иванов.

Самият затвор е на остров Персин, до който се стига чрез понтон. Хотелчето е на сушата в Белене. То разполага с 8 стаи, 2 апартамента и конферентна зала с 30 места и е в активите на ДПФЗД. През 2010 г. бил направен ремонт на хотелската част, след реконструкцията тя получила регистрация 1 звезда и оттогава работи като база за провеждането на семинари, учебни програми и занятия. На първия етаж има стол-ресторант, който е подходящ за организирането на мероприятия, заявени от външни лица.

„От началото на функционирането му до 2017 г. е имало общо 190 нощувки, 20 от които на служители на ГДИН, които са били командировани в Белене. Останалите нощувки са на външни лица, обикновено след провеждането на сватби в стол-ресторанта на първия етаж, най-вече в съботните и неделни дни. 20 лв. е цената на легло с ДДС“, обясни Иванов. В конферентната зала пък се провеждат обученията на надзорния състав в затвора.

Остров Персин е с площ над 40 квадратни километра. В миналото на острова се е намирал концентрационен лагер, създаден през 1944 г. Днес на негово място е затворът, а до него има затворническо общежитие. В източната част на острова е разположен природният резерват „Персински блата“, обявен за защитена територия с над 170 вида птици.

На острова ДПФЗД има и вила за отдих „Рибарника“, която е разположена близо до ръкава на река Дунав. Базата е подходяща за отдих, риболов и почивка. Тя разполага с 2 апартамента, 2 двойни стои, кухня и обща зала. Във вилата има външно барбекю и голяма беседка. „Вилата не се ползва за отдих заради особения статут на района – не само заради затвора, но и заради защитената зона в резервата – парка за наблюдение на птици, там орнитолозите имат думата“, каза още Иванов.

На острова държавното предприятие стопанисва 12 000 дка, на които се отглеждат царевица и пшеница. Има и животновъдно стопанство с 300 крави, всеки ден 15 затворника работят там. Ежедневно се добиват 2 тона мляко, което се изкупува от частна фирма.

Предприятието е спечелило субсидия по проект за изграждането на млекопреработвателно предприятие на острова и то ще започне тази година. „Така цикълът ще бъде затворен – от отглеждането на фураж, през отглеждането на животни до производството на млечни продукти. По проект е заложено производството на 100 тона сирене и 100 тона кисело мляко за година, но сигурно цифрите ще бъдат по-големи“, прогнозира Иванов.

Създаването на новото предприятие се очаква с надежда от кмета на Белене, тъй като ще създаде работни места и за цивилни лица.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.