Общинският съвет в Генерал Тошево разпространи декларация в подкрепа на исканията на жителите на квартал „Пастир” и подписаната от тях петиция. Близо 400 жители на квартала са без вода от 25 април, след като местен арендатор я отрови с пестициди. Общинският съвет на Генерал Тошево и Общината сезират всички отговорни институции да предприемат адекватни мерки и в незабавен срок казусът със замърсената вода в квартала да бъде решен и приключен.

В декларацията се припомня, че замърсяването на водата в квартала с химически препарати за растителна защита е установено на 25 април от кметския наместник. След като са уведомени жителите на кв. „Пастир” и отговорните институции – ВиК – Добрич, РЗИ, Общината, органите на реда, със заповед на директора на здравната инспекция водата е спряна и е наложена забрана за ползването й за питейно-битови нужди. „В периода от 25 април до днес, водопреносната мрежа в квартала се проми няколко пъти, като паралелно с това бяха взети проби за качеството на водата. В тази ситуация би следвало „ВиК – Добрич” АД и Регионална здравна инспекция да синхронизират действията си и въз основа на направения последен химичен анализ на водата да бъде издадена заповед за възстановяване водоподаването в кв. „Пастир”. До момента такива действия от горепосочените държавни институции не са предприети, от което страдат жителите на кв. „Пастир” в Генерал Тошево”, се казва в декларацията.

Преди седмица потърпевшите жители на квартала в Генерал Тошево изпратиха отворено писмо до Министъра на околната среда и водите, до Министъра на здравеопазването и до Комисията за енергийно и водно регулиране, в което молеха за компетентна държавна намеса и решаване на проблема.

Преди няколко дни пък земеделският производител Валентин Вълчев, управител на ЕТ „Дивал“, раздаде 1000 туби бутилирана вода на всички живущи в „Пастир“. Доброто му дело е продиктувано от това, че в квартала живеят много възрастни хора и семейства с малки деца, които трябва да си набавят питейната вода сами. От ВиК – Добрич са осигурили 2 водоноски: едната е пред сградата на кметството в кв. „Пастир”, а другата обикаля по домовете на възрастните хора и там, където се отглеждат повече животни. Водата във водоноските не е годна за пиене. Вече 20 дни жителите на квартала си купуват за пиене минерална вода.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Удължиха бедственото положение в област Добрич, от понеделник – масови проверки

От понеделник екипи с представители на МВР в тях започват проверки в населените места на област Добрич, стана ясно след заседанието на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия. Поради усложнената епизоотична обстановка в страната, вследствие заболяването от африканска чума при свинете, бедственото положение в област Добрич бе удължено с 30 дни.

Глобиха „Евроманган“ заради протакане на съдебно дело

Окръжният съд в Добрич наложи три глоби от по 1200 лева на „Евроманган“ЕАД заради неизпълнени разпореждания на съда по дело, образувано по искове за откриване на производство по несъстоятелност на „Евроманган“ЕАД. Дружеството не е представило в срок изискани от съда документи, необходими за изготвяне на съдебно-счетоводна експертиза, поради което е станало причина за неоснователно отлагане на делото. Постановените глоби могат да бъдат обжалвани в едноседмичен срок.

Лисица заживя в бившия Обувен завод „Добрич“

От две седмици лисица обикаля района на ж.к. „Иглика“ в Добрич и стряска живущите наоколо, алармира Матей Петров от блок 1 на квартала. Според него, животното живее в порутения бивш Обувен завод „Добрич“.