Общинският съвет в Генерал Тошево разпространи декларация в подкрепа на исканията на жителите на квартал „Пастир” и подписаната от тях петиция. Близо 400 жители на квартала са без вода от 25 април, след като местен арендатор я отрови с пестициди. Общинският съвет на Генерал Тошево и Общината сезират всички отговорни институции да предприемат адекватни мерки и в незабавен срок казусът със замърсената вода в квартала да бъде решен и приключен.

В декларацията се припомня, че замърсяването на водата в квартала с химически препарати за растителна защита е установено на 25 април от кметския наместник. След като са уведомени жителите на кв. „Пастир” и отговорните институции – ВиК – Добрич, РЗИ, Общината, органите на реда, със заповед на директора на здравната инспекция водата е спряна и е наложена забрана за ползването й за питейно-битови нужди. „В периода от 25 април до днес, водопреносната мрежа в квартала се проми няколко пъти, като паралелно с това бяха взети проби за качеството на водата. В тази ситуация би следвало „ВиК – Добрич” АД и Регионална здравна инспекция да синхронизират действията си и въз основа на направения последен химичен анализ на водата да бъде издадена заповед за възстановяване водоподаването в кв. „Пастир”. До момента такива действия от горепосочените държавни институции не са предприети, от което страдат жителите на кв. „Пастир” в Генерал Тошево”, се казва в декларацията.

Преди седмица потърпевшите жители на квартала в Генерал Тошево изпратиха отворено писмо до Министъра на околната среда и водите, до Министъра на здравеопазването и до Комисията за енергийно и водно регулиране, в което молеха за компетентна държавна намеса и решаване на проблема.

Преди няколко дни пък земеделският производител Валентин Вълчев, управител на ЕТ „Дивал“, раздаде 1000 туби бутилирана вода на всички живущи в „Пастир“. Доброто му дело е продиктувано от това, че в квартала живеят много възрастни хора и семейства с малки деца, които трябва да си набавят питейната вода сами. От ВиК – Добрич са осигурили 2 водоноски: едната е пред сградата на кметството в кв. „Пастир”, а другата обикаля по домовете на възрастните хора и там, където се отглеждат повече животни. Водата във водоноските не е годна за пиене. Вече 20 дни жителите на квартала си купуват за пиене минерална вода.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

5 400 рози цъфтят в градския парк на Добрич

Розариумът в Градски парк „Свети Георги“ в Добрич, който се смята за най-големия в България, е истинска атракция за жителите и гостите на града. Тук цъфтят 5 400 рози от 7 български вида. Сред тях са чаено хибридни, флорабунда, катерливи, обвивни, щамбови като дръвче, бордюрни и др. Царицата на цветята може да се види обагрена в червени, жълти, лилави, бели, кремови цветове.

Най-после разрешиха на жителите от кв. „Пастир“ в Генерал Тошево да пият вода

След 48-дневен безводен ад и мъки, най-после Регионалната здравна инспекция в Добрич издаде заповед за възстановяване използването на водата за питейни цели и готвене в генералтошевския квартал “Пастир”, където живеят около 400 души. Разрешението от директора на РЗИ д-р Светла Ангелова е на база пристигналите резултати от лаборатория в Германия, в които се казва, че във водата няма пестициди.

Родилка от Добрич с рядко срещано усложнение спешно се нуждае от кръв

Лекарите в болницата в Добрич се борят за живота на 31-годишна родилка, която получи рядко срещано усложнение при раждане тази сутрин. Пациентката е получила животозастрашаващо усложнение Амниотична емболия, което се изразява със затруднено и учестено дишане, срив на хемодинамиката, гърч и последващ ДИК синдром/ кървене/. Още сутринта са влети 6 сака с изогрупова кръв и 8 сака ПЗП /прясно замразена плазма/.