20 години по-късно: Извадиха на показ уникална лична библиотека
4

20 години по-късно: Извадиха на показ уникална лична библиотека

Част от уникалната по своя обем и антикварни екземпляри лична библиотека на старозагореца Недю Александров ще може да бъде видяна за Деня на народните будители в регионалната библиотека „Захари Княжески“.

Дългогодишният секретар на митрополиите във Велико Търново, Сливен и Стара Загора дарява 1876 тома съчинения  и периодика  от събираното в продължение на 7 десетилетия книжовно богатство на библиотеката малко преди да почине през 2000-та година. Дарението е било придружено от саморъчно подготвен каталог, а всяко едно от томчетата е с неговия личен печат и инвентарен номер. Сред най-ценните неща са екземпляр от „Протоколи на Българския народен    събор в Цариград през 1871 г.“, публикуван  от Светия Синод през 1911 година , какъвто нито една друга библиотека в Града на липите и околностите не притежава. Редом с печатните издания Недю Александров /1904-2000/ завещава и свои ръкописи, сред тях са изследванията му за Великотърновската епархия и нейните манастири, три тома проучвания за старозагорската митрополия, за живота и делото на митрополит Методи Кусев и залесяването на някога голия Ахмак баир, превърнал се в еталон на парк. Голяма част от книгите носят автографи от авторите си, сред тях е и даденият през 1954  г.  от тогавашния патриарх Кирил върху произведението му, посветено на личността на охридския и пловдивски митрополит Натанаил /1820-1906/. Сред най-старите издания е книгата „Заветът на Василия Естатиева, сина Априлов“ от 1894 г. , а интерес за изследователите представлява ръкописен документ от  1882 г. за изграждането на храм-паметника  на Свободата в подножието на връх Шипка. Недю Александров работи до последния си земен миг над различни теми, посмъртно излиза съвместната му с Цветана Кисьова книга „С Христос и Македония в сърцето. Страници от живота на митрополит Методий Кусев“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.