20 г. затвор и килия за Иванчева заради подкупа (ОБЗОР)
3

20 г. затвор и килия за Иванчева заради подкупа (ОБЗОР)

Пиарът й пробва да предизвика безредици в съда, недоволен от Темида

*Биляна Петрова получи 15 г. зад решетките, Петко Дюлгеров – 12 г.
*Конфискуват и част от имуществото на подсъдимите

Специализираният наказателен съд осъди на 20 г. затвор бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Заместничката й Биляна Петрова получи 15 г. зад решетките, а Петко Дюлгеров – 12 г. Тримата са подсъдими за вземането на подкуп в особено големи размери от строителния предприемач Александър Ваклин, за да бъде придвижена преписката за негов строеж, което е административно задължение на общината, където става съгласуването на разрешението. Иванчева е подсъдима като извършител на престъплението, а Петрова и Дюлгеров – като помагачи.

Съдията по делото Иво Хинов призна за виновни тримата за поискан подкуп в размер на 187 500 евро от предприемача Ваклин. Иванчева бе осъдена и на 20 000 лв. глоба, но 10 000 лв. са приспаднати като обезщетение заради нарушаване на човешките й права при задържането на 17 април 2018 г., когато е била 4 часа с белезници по време на огледа на колата й. Съдът наложи на Иванчева конфискация на част от имуществото и

забрана да заема държавни

и общински длъжности

за срок от 20 г. Петрова получи 15 хил. лв. глоба и забрана 15 г. да заема държавни и общински длъжности, както и конфискация на имущество. Глобата за Дюлгеров е 12 хил. лв. и конфискация на имущество. Съдът реши, че не е имало провокация към подкуп от страна на Ваклин. Мотивите ще бъдат готови до месец, обяви съдия Хинов. Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред апелативния спецсъд в 15-дневен срок.

Веднага след като обяви решението си, съдия Хинов обясни пред страните по делото и медиите основни елементи от мотивите за присъдата - защо е решил да осъди тримата по основната част от обвиненията срещу тях, но ги е оневинил по други.

„Настоящото дело има политически нюанс, който е взет предвид от съда. Налице е несъмнена увереност, че Иванчева, Петрова и Дюлгеров са

 поискали подкуп от 20 евро

за квадратен метър

 разгърната площ от строежа на Ваклин за собствена облага, а не за общината. Съдът приема, че са основателни доводите на защитата за специалния начин за повдигане на обвиненията и затова има оправдателни диспозитиви“, каза съдията.

Веднага след това тримата прокурори по делото поискаха от съда да измени мярката за неотклонение на Иванчева, Петрова и Дюлгеров от домашен арест в задържане под стража заради тежестта на присъдата. Адвокатите на подсъдимите се обявиха против, изтъквайки като мотиви коректното им процесуално поведение и липсата на нарушения на домашния арест, както и здравословното им състояние. „Не виждам основателна причина да се укрия. Не съм обществено опасна. Моля да остана с мярка домашен арест“, каза пред съда Иванчева.

„Искам по-лека мярка – парична гаранция, за да мога да работя и да се грижа за дъщеря си, която е пълнолетна, но все още ученичка“, каза пред съда Петрова.

Разплакан, Дюлгеров също

поиска по-лека мярка,

за да направи операция на очите си и да работи, за да не живее назаем и от помощи. Той заяви, че срещу тях имало наказателна репресия и ще си търсят правата в Страсбург. И тримата подсъдими поискаха от съда да вдигне запора над банковите им сметки.

Съдът определи, че те са получили присъди над 10 г. затвор и по закон трябва да бъдат променени мерките им за неотклонение. За Иванчева и Петрова бе постановено задържане под стража, тъй като има опасност да се укрият. Те бяха арестувани в съдебната зала. Мярката на Дюлгеров остана домашен арест заради намаленото му значително зрение. Съдът отказа да вдигне запорите на банковите сметки на тримата подсъдими, както и възбрана на имотите им.

Смут в залата след присъдата

След произнасянето на присъдата неколцина привърженици на Иванчева и Петрова започнаха да крещят, да кълнат и да обиждат съда в съдебната зала. Друга част от тях плачеха със сълзи.

Бившият пиар на Иванчева - Петър Кърджилов, пък опита да предизвика безредици в коридора пред съдебната зала, като започна да крещи и да блъска хората. Дори намесата на съдебната охрана не го усмири и се наложи да бъде отведен за известно време. В двора на съда пристигна полицейски автопатрул, а на улицата пред съда – спря друг.

Дюлгеров наруши едногодишното си мълчание пред медиите и дръпна дълга реч в своя защита – надълго и нашироко разказа за запознанството си с Ваклин и обяви, че искал да бъде медиатор между Иванчева и Ваклин, за да се разреши проблемът с преписката. А 14 000 белязани евро, които бяха открити в чантичката му при неговия арест, нарече „хонорар от Ваклин“, поискал го, за да си оперира очите.

„Отказът на Дюлгеров от показанията му в досъдебното производство, което той направи в края на съдебното дело, е негова защитна реакция“, коментира един от прокурорите по делото – Илиян Рангелов.

Александър Ваклин за присъдите по делото "Иванчева":

Върна ми се доверието в българския съд

Делото се политизира невероятно, говореха се невероятни лъжи, поздравявам съдия Хинов и се надявам, че горните инстанции ще работят също обективно, казва изнудваният строителен предприемач

- Г-н Ваклин, разбрахте – Специализираният наказателен съд (СНС) осъди Десислава Иванчева на 20 години затвор, а Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, съответно на 15 години и 12 години затвор - този развой на събитията ли очаквахте и обнадежден ли сте от резултата?

- Въпреки че в последните месеци имаше изключително голям медиен натиск, а и не само медиен, срещу съда да оправдае подсъдимите, върна ми се доверието в българския съд. Признавам си. В момента вярвам, че все пак има независим съд.

Цялото интевю от "Правен свят" може да прочетете ТУК

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.