20 български вуза искат да се включат в европейски мрежи

20 български вуза искат да се включат в европейски мрежи

Близо 20 български училища се подготвят да кандидатстват за включване в европейски университетски мрежи, след като Европейската комисия публикува втора покана за подаване на проектни предложения по инициативата „Европейки университети“, съобщиха от просветното министерство.

Това ще даде възможност на родните студенти освен в България, да се обучават и в други европейски университети. Вузовете ще имат общи програми, а младежите ще получават европейска диплома, която би им гарантирала реализация във всяка от държавите, където са се подготвяли. Според образователният министър Красимир Вълчев свързаността в мрежи ще направи висшите ни училища по-разпознаваеми, по-конкурентоспособни и ще даде възможност за привличане на повече български и чуждестранни студенти. Той обясни, че в подготвяната от МОН стратегията за висше образование ще бъде заложена и възможност за стимули за университетите, които ще обучават студентите си с общи учебни програми, дипломи, споделени преподаватели, ресурси, материална база. Така един вуз ще може да използва спортната зала на друг или пък един преподавател да работи по програми на две или повече висши училища.

Предвижда се през следващата година бюджетът за свързването на висши училища да бъде увеличен до 120 млн. евро, с които да се финансират 24 алианса. Кандидатстването е до 26 февруари 2020 година. Тази година бяха отпуснати 85 милиона евро за финансиране на 17 консорциума. Нито един български вуз обаче не бе одобрен. Заради това просветното министерство проведе информационни срещи за висшите училища с представители на Европейската комисия, които се проведоха в София и Варна. В тях се включиха 80 представители на академичната общност от 37 висши училища. Ванеса Дебие-Сантон – началник на отдел „Политики и програми за висше образование“ в Генерална дирекция „Образование, младеж, спорт и култура“ на ЕК, и Франсоа Уиликенс – началник на отдел в Изпълнителната агенция за образование, аудиовизия и култура презентираха поканата и дискутираха конкретни въпроси, свързани с кандидатстването.

Техническият университет в София е един от вузовете, които ще участват с проект за инициативата „Европейки университети“. При първата покана на ЕК те са имали 80 при необходими да се класират 81, обясниха от учебното заведение. Все още не е ясно по кое направление или с кой европейски университет ще могат да се включат в мрежа, ако тази година бъдат одобрени. Това ще стане ясно, след като всички кандидати станат ясни и се направи сравнение с направленията, в които преподават и възможностите, които предлагат. Ако ТУ бъде одобрен се случи, наши преподаватели ще могат да преподават в чуждите вузове, а техни специалисти да идва у нас и да представят най-новите си изследвания пред родните студенти. Техническият университет ще има възможност да се включи в различни програми, които все още не съществуват у нас, но европейските им колеги са разработили. Например, свързани с екологията.

Български експерти от МОН и представители от академичната общност се включиха и в проведената в началото на ноември конференция в Брюксел, на която бяха представени одобрените 17 европейски университета след първата покана и бе дадена възможност за обмяна на опит и добри практики, както и създаването на контакти между български и чуждестранни висши училища.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.