20 български ученици от 9-и или 11-и клас ще имат шанса да се обучават една учебна година в американско средно училище. Гимназистите ще получават месечна издръжка и ще им бъде осигурен двупосочен билет от България до САЩ. Тази възможност предоставя стипендията YES, по която от 2009-а на едногодишен ученически обмен са заминали 75 деца, обясни Йелена Джокович от Американския съвет за международно образование.

За да кандидатстват, учениците трябва да са изкарали много добър или отличен успех за предходните две учебни години и да са родени в периода 1 януари 2003 г. - 15 юни 2005 г. Независимо от класа, в който са, в програмата могат да се включат и деца със сензорни и двигателни затруднения. Условието за тях е да са родени в посочения период. Желаещите трябва да попълнят електронен формуляр до 31 октомври.След като подадат документи, кандидатите ще се състезават онлайн, като пишат есета на различни теми. Последният кръг пък ще е в няколко града у нас – София, Пловдив и Варна, където ще правят тест на английски. През март ще станат ясни гимназистите, които ще прекарат следващата година в американско училище, разказа за подготовката Джокович. За тях е организиран и подготвителен семинар, на който да се подготвят за визовото си интервю. Единствените разходи на учениците ще бъдат свързани с таксата за виза.

През август следващата календарна година те ще заминат за САЩ, като през целия си престой ще бъдат настанени в американски семейства.Те биват избирани според интересите на децата. По време на предварителните интервюта със семействата и децата се проучват хобитата им. Така, ако детето обича скалното катерене или баскетбол, ще бъде настанено при приемни родителите, които практикуват тези занимания. Училищата, в които ще бъдат записани, пък най-често са кварталните. „По този начин се смесват различни култури и се преодоляват културните стереотипи“, разказа Джокович.

Варя Николова печели YES през 2017-а и прекарва 11-и клас в Мичиган. След като участва в няколко проекта по „Еразъм“, тя започва да търси различни варианти за стипендии в чужбина. „Това е възможност не само да пътуваш, но да живееш с местните хора“, сподели тя. Вяра разказа, че подборът е бил дълъг, тъй като комисията държи не само на доброто владеене на английски език но и на личните качества на кандидатите.

От образователната система в Америка българската стипендиантка най-много се впечатлила, че има възможност да избира не само предметите си, но и тяхната трудност според интересите си. „Има задължителни предмети като английски език и история, но всеки сам избира останалите и дали да бъдат на базисно или на високо ново“, разказа Вяра. Така тя решава да учи френски и английски език на високо ниво, но математиката - на средно, за да успее да покрие всички изисквания. Натрупаните знания смята да приложи следващата година, тъй като заминава на обмен в Канарските острови. „Опитът от чужбина е ценен, но ще е по-ценен, ако го прилагам в България“, сподели поуката, която е научила след година в Америка.

По време на престоя си в чужбина Вяра попада и в множество забавни ситуации. На събитие в училище за края на учебната година тя и нейната група приятели сядат, за да ги нарисува карикатурист. През това време той ги разпитва за техните планове. Така, когато тя споделя, че ще се връща вкъщи, той я гледа озадачено и пита как така „вкъщи“, нали учи тук. Вяра му обяснява, че е на обмен и ще се връща в България. Тогава се оказва, че карикатуристът е бил на мисия в Сливен и е реставрирал еврейската синагога. Той й разказва неща за града и за София, които дори и момичето не знае. За още по-голяма изненада карикатуристът вади банкнота от 20 лв., която носел за късмет, разказа за преживяването Вяра. Впоследствие тя научава, че и други нейни приятели от Америка обмислят да посетят страната ни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Обвинение и 20 000 лв. гаранция за управителя на фирмата-замърсител на Марица

Пазарджишката прокуратура е повдигнала обвинение по  чл. 352 от НК на управителя на фирма “Екоинвест“, която причини екокатастрофата в река Марица в събота и умъртви тонове риба. Обвинението спрямо Орлин Тасев е за допускане на замърсяване на воден обект и причиняване на смъртта на животни и растения, уточни на съвместен брифинг с полицията и екоинспекцията в града окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов.

Удължават бедственото положение в община Перник

„На заседанието на кризисния щаб взехме решение за официално искане към областния управител за удължаване срока на бедственото положение в община Перник. Предстоят ни много мерки, които трябва да бъдат изпълнени през следващите седмици и месеци. Особено важно за Перник е изграждането на съоръжението, което ще ни свърже с водопреносната мрежа на Столична община“. Това каза кметът на община Перник Станислав Владимиров след заседанието на щаба. Той добави, че това е единственият изход, с който да бъде осигурена вода за питейно-битови нужди на перничани.

Още 7 области в грипна ваканция, в Кюстендил утре на училище

В още 7 области от днес или утре е обявена грипна ваканцията, съобщиха от образователното министерство. Извънредната почивка за учениците в Кюстендил пък приключва днес и учениците се връщат в класните стаи във вторник.