2 оферти в търга за строителството на интерконектора Гърция - България

2 оферти в търга за строителството на интерконектора Гърция - България

ЕК отпусна 33 млн. евро за реализация на проекта

Отвориха офертите, подадени в процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет "Проектиране, доставка и строителство на междусистемна газова връзка Гърция-България". Това е стана на публично заседание днес в офиса на проектната компания ICGB, съобщиха от там.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 145 000 000 евро без ДДС, а срокът за изпълнение на поръчката е 18 месеца, считано от започване на изпълнението.

Над 10 български и чуждестранни компании и обединения са проявили първоначален интерес към обществената поръчка и са подали документи в първа фаза на процедурата. Търгът се провежда като ограничена процедура. По правило само петима кандидати могат да продължат напред към втора фаза и подаване на оферти. От допуснатите кандидати в посочения от възложителя краен срок са постъпили оферти от ДЗЗД "АЙ ДЖИ БИ - 2018" и J&P АВАКС, информираха от ICGB.

Предстои да се разгледат техническите предложения за тяхната допустимост, поставяне на техническа оценка според показателите на методиката и отваряне на ценовите предложения, уточниха от ICGB. От ICGB предвиждат изборът на изпълнител да бъде осъществен през май, за да започнат строителните дейности през юни, се посочва в съобщението.

Също днес Европейската комисия одобри отпускането на 33 млн. евро от бюджета на ЕС за реализацията на проекта. Средствата ще послужат за строителството на газопровод с дължина 182 км между Комотини и Стара Загора. Газопроводът е европейски проект от общ интерес за целите на енергийния съюз, отбелязва ЕК.

Газовите системи на двете държави ще бъдат свързани за първи път и това се очаква да доведе до разнообразяване на енергийните източници в региона, с повишаване на енергийната сигурност. По-голямото съревнование на пазара на газ ще доведе до по-ниски цени за потребителите, допълва комисията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.