2 на всеки 5 деца наказвани с шамарчета, ако не слушат (ОБЗОР)

2 на всеки 5 деца наказвани с шамарчета, ако не слушат (ОБЗОР)

Повечето родители залагат на позитивното възпитание

Родителите на 38% от малчуганите до 5-годишна възраст и почти 40% от децата между 6 и 11 години прибягват до физически наказания при дисциплинирането им. Това сочат данни от първото представително проучване на УНИЦЕФ за проблема с насилието у нас. Следователно 2 на всеки 5 хлапета са наказвани с шамарчета, ако не слушат. При тийнейджърите процентът е по-малък – 32, или 1 на всеки 3.

Родителите, които заплашват децата си с физическо насилие обаче, са повече. При децата до 5 години са 57%, при тези между 6- и 11-годишна възраст са 63%, а за тези между 12 и 18 – 47,5%. Малчуганите, които са в последните градински групи и начален етап, са и най-често наказваните.

Родителите на близо 27% от децата между 6 и 11 години ги наказват да стоят само е една стая или ги пращат в друга, сочат данни от изследването. При другите възрастови групи процентът е наполовина.

В последните години отношението към физическото насилие като възпитателно средство все пак се променя в положителна посока, коментира Ивайло Спасов от УНИЦЕФ. „Ако преди десетилетия е било масово децата да бъдат пошляпвани или да се стига до системно тежко физическо насилие с посинявания и порезни рани и подобни неща, то в настоящето има все още подобни проявления, но не са толкова масови и трябва да се признае позитивната роля на родителите“, каза той. Все повече са родителите, които залагат на позитивния подход при дисциплинирането на децата си.

Близо 100% от тях са посочили, че обсъждат спокойно даден проблем с хлапето си. Средно 88% от родителите на деца от 12 години и и 77% от тези между 12 и 18 години са посочили, че предпочитат да го разсеят, ако е направило нещо. „В своите възпитателни мерки те разговарят с децата си. Със собствения си пример се опитват да покажат кое поведение е редно и кое не. Това коства много усилия, търпение и нерви, но не са преобладаващи случаите, в които децата са шамаросвани, наказвани в ъгъла, заплашвани, пренебрегвани“, посочи още Спасов.

От изследването на УНИЦЕФ става ясно още, че 47%, или всяко второ дете до 18-годишна възраст е преживяло някаква форма на насилие. Най-много (45,9%) от тях са станали жертва на емоционален тормоз. Най-често това пък се случва в училище, а най-рядко у дома. Едно от всяко 7-о дете пък съобщава, че е било жертва на онлайн тормоз, особено чрез социални мрежи.

Физическото насилие също е често срещано при децата. Всяко трето (31,2%) от тях е станало жертва на тормоз вкъщи, училище или общността. По-често на физическо насилие са подложени момчетата. У дома децата стават жертва на родителите си или братя и сестри, докато в училище на съучениците си.

Около 16%, или почти 1 от всеки 6 деца и млади хора, споделят, че са били подложени на сексуално насилие в детството си. На него по-често жертва стават момичетата. Според половината от анкетираните момичетата сами имат вина, че са изнасилени, тъй като вземат наркотици или излизат късно. 13% от всички деца са станали жертва и на трите форми на насилие.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.