Нови цени на билетите и картите за градския транспорт във Варна

Нови цени на билетите и картите за градския транспорт във Варна

Комисията по финанси и бюджет към Общинския съвет одобри новите цени на билетите и картите за пътуване в градския транспорт на Варна.

Ако промените получат одобрението и на местния парламент, жителите и гостите на града ще пътуват с по-евтини месечни карти, но с по-скъпи еднократни хартиени билети. „Целта е да се стимулира използването на абонаментни карти, а билети да се купуват от машините в превозните средства само в краен случай. Към момента 95% от приходите са от еднократни билети“, заяви пред обшинарите, изпълняващия длъжността директор на ОП „Транспорт и автоматизирана система за регулиране на уличното движение“ (ТАСРУД). инж. Младен Иванов.

Цената на билета, купен от машина на автоспирка, се повишава на 1,50 лв. Закупените в самите превозни средства билети ще струват 2 лева. При покупка на превозен документ през интернет сайт или мобилно приложение цената ще е 1,20 лв. Еднократното пътуване с предплатена карта остава 1 лв. Въвеждат се персонализирани карти за постоянно пътуващите граждани, които ще се по-евтини от досегашните. Едномесечна карта за всички линии ще е 40 лв., a за три месеца – 110 лв.

Ще се предлагат и неперсонализирани карти, както досега, като те ще са малко по-скъпи от поименните документи за пътуване. Друга промяна е, че цените на всички карти в общината се изравняват. т.е. абонаментните превозни документи до варненските села и курорти стават на цената на градската карта. „Това означава, че хората от съставните на общината села Константиново и Каменар например, няма да си купуват веднъж карта до Варна и втори път – за пътуване в самия град, а ще ползват един документ“, поясни инж. Иванов.

Цените на пенсионерските карти остават без промяна. На досегашните цени ще бъдат и ученическите карти, като новото при тях е, че те ще важат от дата до дата.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.