2 години по-късно: Вписват в кадастъра 868 променени имена на местности

2 години по-късно: Вписват в кадастъра 868 променени имена на местности

868 променени от турско-арабски на български имена на местности ще бъдат вписани в кадастъра две години след решението на старозагорските общински съветници да осъвременят топонимията в района.

Това става възможно след като състав на Върховния административен съд прие, че жалбата срещу този административен акт от страна на Главното мюфтийство е неоснователна.

До най-висшата инстанция се стигна, след като Административния съд – Стара Загора прие, че решението на ОбС, с което преименуват местности, не е административен акт, който да подлежи на съдебен контрол. Съдът е изложил и допълнителни съображения, че оспореното решение не засяга правата и интереса на жалбоподателя, пише още в решението на ВАС, което оставя  в сила определение №197 от 31 юли 2018 г., постановено от Административния съд в Стара Загора и не подлежи на обжалване. 

Предстои новите 868 имена на местности на територията на община Стара Загора да бъдат изпратени в Агенция по геодезия, картография и кадастър, както и в Областна дирекция „Земеделие". Сред промените има наименования, които са трудноразбираеми за младите хора, коментираха преди време вносителите им и дадоха за пример „Ахча тахта“, което става „Трапезата“ и „Съборената кюприя“, която се превежда като „Падналият мост“.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.