2 г. условно за мъж обезглавил куче

2 г. условно за мъж обезглавил куче

Районният съд в Лом одобри споразумение за 8 месеца затвор, условно, за подсъдимия М.Г.М., който убил домашно куче.

Съдът групира това наказание с присъдата по друго дело срещу него за нанесен побой като му определи едно общо наказание – 2 години зад решетките с 5 години изпитателен срок.

На 22 август 2019 г. в село Буковец, община Брусарци, област Монтана, на публично място 50 годишният М. Г. М. с нож отрязал главата на домашното куче на В. Г. П. – кучето е било неопределена порода, от женски пол и сиво-кафяво на цвят. Според Наказателния кодекс, който прояви жестокост към гръбначно животно и му причини противозаконно смърт и когато това е извършено с особена жестокост и на публично място, наказанието, което му се налага, е от една до три години „Лишаване от свобода“ и глоба от две хиляди до пет хиляди лева. Пред съда М. Г. М. обясни, че кучето на съселянина му няколко пъти го е нападало и хапело и го умъртвил, за да си отмъсти. Подсъдимият сподели, че съжалява за деянието си, призна се за виновен и заяви, че доброволно подписва споразумение за 8 месеца „Лишаване от свобода“, отложени с три години изпитателен срок. Съдът възложи възпитателна работа с условно осъденият М.Г.М. на районен инспектор при РУ - Лом по местоживеене на подсъдимия. М. Г. М. трябва да заплати и 134,40

лева за изготвяне на съдебно- ветеринарно-медицинска експертиза на досъдебното производство по
сметката на ОД на МВР - Монтана. Собственикът на кучето В. Г. П. е уведомен, че може да предяви
граждански иск за неимуществени вреди пред гражданския съд. Определението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

В отделно съдебно заседание Районен съд – Лом групира наказанието на М. Г. М. за причинена с особена жестокост смърт на животно с присъдата по предишно дело срещу него – за побой и нанесена средна телесна повреда на негов съселянин през май 2019 г., като определи на М. Г. М. едно общо наказание, най-тежкото от двете - 2 години „Лишаване от свобода“ с 5 години изпитателен срок. Определението подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Окръжен съд – Монтана.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.