2.9 млн. тона повече въглеродни емисии до 2023-та година би донесъл пакетът

2.9 млн. тона повече въглеродни емисии до 2023-та година би донесъл пакетът "Мобилност"

Връщането на камионите в страната, в която е регистрирана фирмата, на 8 седмици, ще увеличи въглеродните емисии с 2.9 млн. тона до 2023-та година - това сочи оповестеното проучване на експерти по поръчка на Европейската комисия във връзка с отражението на този пункт по приетия през лятото пакет "Мобилност".

То имаше за цел да анализира въздействието от връщането на камионите върху целите на Зеления пакт. Проучването показва още, че квотите за каботаж, които много страни-членки искат да въведат, могат да доведат до допълнителни въглеродни емисии от 397 000 тона, както и да имат дългосрочно негативно влияние върху железопътния и интермодален транспорт.

Така в резултат на връщането на камионите и на ограничението на каботажа може да се стигне до допълнителни 3.3 млн. въглеродни емисии годишно, което е сравнимо с транспортни емисии в Естония за една година.

На тази основа, Европейската комисия възнамерява да започне дискусии със страните-членки, Европарламента и всички засегнати страни.

Пакетът "Мобилност", приет в настоящия си вид, трябва да влезе в сила от 21-ви февруари 2022-ва година. България, заедно с още 8 държави от периферията на ЕС, заведе дело в Съда на ЕС срещу пакета.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.