2 898 първокласници от Варна ще прекрачат училищния праг през учебната 2019-2020 година. Общо 32 320 са учениците във варненските общински училища, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“.

В детските градини в първа възрастова група ще влязат 2 600 деца, родени през 2016 г., като 350 от тях преминават от яслена в първа група. Общият брой на децата в общинските детски градини е над 10 000. За началото на новата учебна година са приключили предвидените летни ремонтни дейности в сградите на 23 училища и 12 детски градини.

По-големите от тях включват са в ОУ „Ангел Кънчев“, СУХНИ „К. Преславски“, ОУ „Цар Симеон І“, ОУ „Добри Войников“, СУ „Св. Климент Охридски“,  ОУ „Черноризец Храбър“, ОУ „Васил Друмев и в сградата на Средношколското общежитие.

По Оперативна програма „Региони в растеж“ вече са приключили ремонтните дейности в VII  СУ „Найден Геров“, СУ „Пейо Кр. Яворов“, II Основно училище „Никола Вапцаров“, ОУ „Стефан Караджа“ и в 3-те детски градини: ДГ №1 „Светулка“ , ДГ №12 „Ян Бибиян“, ДГ №41 „Първи юни“ и обектите са въведени в експлоатация.

До началото на Новата учебна година предстои завършването на ремонтните дейности на СОУ „Димчо Дебелянов“, Първо ОУ„Свети Княз Борис I“ и ОУ „Константин Арабаджиев“. Към настоящия момент всички ремонти протичат по график и се очаква учениците от общинските  училища да започнат занятия в сградите им.

Занятията на НУ„Васил Левски“, които миналата година се провеждаха във  Варненската морска гимназия се преместват в сградата на най-близко разположеното СОУ„Любен Каравелов“, поради предстоящо започване на ремонт по Оперативна програма „Региони в растеж“ на гимназията.

По същата причина учениците от Варненската търговска гимназия „Георги С. Раковски“ ще учат през учебна 2019-2020 година в сградата на ОУ „Стоян Михайловски“.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

За шеста поредна година благотворителната инициатива на „Мото-Пфое” подкрепя абитуриенти без родители

Над 100 000 лева събра дарителската кампания „С тениска на бала”

За шеста поредна година благотворителната инициатива на „Мото-Пфое” подкрепя абитуриенти без родители

Точно 100 812 лева събра тазгодишната дарителска кампания „С тениска на бала” #steniskanabala, която подкрепя абитуриенти без родители. За шеста поредна година благотворителната инициатива на „Мото-Пфое” и нейните партньори DHL Express България и Столична организация на БЧК постигна рекордния дарителски фонд. Така всички, които са кандидатствали по програмата и отговарят на регламента, получиха еднократни стипендии по 2000 лева всяка. Това са 45 абитуриенти сираци от „Випуск 2019”. Остатъкът от 10 812 лева ще се използва за поощрение на най-добрите студенти, които са бенефициенти от предишни сезони.