2 700 десетокласници пропуснаха изпита по български език

2 700 десетокласници пропуснаха изпита по български език

48 816 десетокласници са се явили на националното външно оценяване по български език и литература, съобщиха от образователното министерство. Това означава, че около 2 700 ученици са пропуснали изпита, тъй като випускът е с над 51 600 деца.

Учениците имаха на разположение 90 минути, за да се справят с тест от 23 задачи, сред които 14 с избираем отговор и шест с кратък свободен отговор. Трябвало е да търсят грешки в текст, да пишат резюме, както и да формулират собствена теза по откъс от одата „Левски“ на Иван Вазов. Те можеха да избират между две теми: „Цената на чистата съвест“ и „Вечната истина“.

Десетокласниите споделят, че матурата им като цяло не е била трудна. Времето обаче не е било достатъчно. Имаше твърде много задачи за 90 минути, споделят ученици.

Учителите пък смятат, че форматът на изпита се е различавал от предварително представения модел на сайта на образователното министерство и от ведомството не са спазили обещанието си да дадат подобен тест. Според част от педагозите външното оценяване по-скоро е приличало на олимпиадата по български език и литература.

От всички задачи учениците могат да съберат максимум 50 точки.  Резултатите трябва да бъдат готови до 28-и юни. Те ще бъдат вписвани в удостоверенията на учениците като процент от максималния брой точки.

Десетокласниците от обединените училища (тези до 10-ти клас) ще кандидатстват с тях за прием в друго училище, за да мога да довършат средното си образование. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.