2,5% по-ниска цена на газа за декември потвърди КЕВР

2,5% по-ниска цена на газа за декември потвърди КЕВР

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) подкрепи искането на "Булгаргаз" за по-ниска цена на природния газ от 1 декември. Газовото дружество внесе заявление до регулатора с предложение за цена на газа от 27,54 лева за мегаватчас, което е с около 2,5% по-ниско спрямо ноември.

На 1 ноември КЕВР утвърди цена на природния газ от 28,21 лева за мегаватчас, което беше по-рязко от очакваното поскъпване. То обаче беше мотивирано с внесените от "Булгаргаз" данни за поскъпването на природния газ на международните пазари. След подписаното споразумение за предоговаряне на цената на природния газ се промени формулата за ценообразуване и в нея вече има и пазарен елемент.

От заявлението на "Булгаргаз" е видно, че през декември ще разчита на доставките на "Газпром Експорт", както и на добив на газ от хранилището "Чирен". Входната точка си остава "Странджа", на границата с Турция.

Енергийният регулатор ще разгледа доклада на работната група по време на открито заседание през следващата седмица. Окончателно цената на природния газ за последния месец на годината ще бъде определена на закрито заседание на КЕВР на 1 декември.

В началото на ноември от "Булгаргаз" направиха заявка за намаление на цената на газа от началото на 2021 година - до малко над 25 лева за мегаватчас.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.