2,5 млрд. лв. стигнаха дълговете на енергетиката ни

От тях губим ежегодно по €100 млн.

2,5 млрд. лв. стигнаха дълговете на енергетиката ни

БЕХ ще емитира нова емисия облигации от 550 млн. евро за рефинансиране на старата

2,5 млрд. лв. стигнаха дълговете на енергетиката ни. Това стана ясно от представените от служебния министър на енергетиката Андрей Живков пред медиите основни факти от направения преглед на финансовото и икономическото състояние на държавните дружества в сектора. По думите на служебния министър през юли предстои и нова облигационна емисия на Българския енергиен холдинг (БЕХ), за да се покрие падежите на старата. Зам.-министър Александър Николов поясни, че процедурата за емисията е вече задвижена и неговите очаквания са да се емитират облигации за 550-600 млн. евро.

Според служебния министър, вместо да финансира проекти, БЕХ

решава краткосрочно проблемите на задлъжнелите

енергийни предприятия. Затова той смята за основна задача ще е оздравяването на губещите фирми. "Това означава да оздравим финансовата дисциплина там, където тя е нарушена като начало, защото това са първите възможни стъпки. Да изискваме някакви програми за оптимизации. Срещу това евентуално бихме могли да рефинансираме някакви задължения“, поясни той и добави, че от БЕХ са изземвали от печелившите държавни енергийни дружества извънредни дивиденти. От АЕЦ „Козлодуй“ те са били общо в размер на 470 млн. лв., а от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) на два пъти по 50 милиона. От ЕСО са изразили опасения, че тези извънредни плащания може да се отразят отрицателно на проектите за по-бърза реализация на междусистемната свързаност с пазарите в Централна Европа.

Живков уточни още, че само борчовете на Националната електрическа компания (НЕК) са към 2 милиарда и те са към БЕХ и хазната и не се обслужват редовно. Министърът смята, че при това положение не е ясно

как НЕК ще може да оперира на либерализирания пазар

на електроенергия. От анализа на новия екип в енергийното министерство ставя ясно още, че „Топлофикация-София“ дължи на БЕХ 760 млн. лв. Държавната ТЕЦ „Марица Изток-2“ пък е получила заем от 580 млн. лв. за закупуване на парникови емисии, като общите и борчове гонят милиард. На въпрос каква е реалната цена, заедно със стойността на парниковите квоти, Живков обясни, че може да стигне и до 200 лв. за мегаватчас. „От големите дългове в държавната енергетика страната ежегодно губи към 100 млн. евро от лихви, които иначе биха могли да се инвестират в перспективни проекти“, допълни служебният министър. По думите му, за да се даде шанс за намаляване на дълговете в енергетиката трябва да се отпушат всички възможни средства, които Европейската комисия предлага. Служебният министър добави в тази връзка, че спешно се търсят предложения за проекти, които да бъдат финансиране по Плана за стабилност. Той посочи като подходящ за тази цел

довършването на хидро-енергийния възел „Яденица“,

който е част от ПАВЕЦ „Чаира“.

Андрей Живков каза още, че се съмнява в рентабилността на проекта, който на наша територия е продължение на газопровода „Турски поток“ през българска територия. По време на пресконференцията от Българския енергиен и минен форум повдигнаха въпроса за обнародването на договора между „Булгартрансгаз“ и „Газпром“ за реализацията на въпросния проект през територията ни.

Относно закъсняващото с години изграждане на газовата връзка с Гърция служебният министър каза, че се надява до края на годината да бъде завършен строежът, а експлоатацията на съоръжението да тръгне от средата на 2022 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.